تاریخ ایران در یکصد و ۱۶ سال اخیر ورق که بخورد میتوان نقش نفت را در تمام رویدادهای کشور از کودتا و جنگ تا انقلاب و رانتخواری به صورت آشکارا دید. نفت در تمام این سالها روزهای تلخ و شیرین زیادی را در تاریخ ایران ثبت کرده که مدیریت مرکز اسناد و موزههای صنعت نفت در تلاش است روایت این روزها را با همکاری سوده ابراهیمزاده، پژوهشگر کتاب «تقویم تاریخ صنعت نفت ایران» در اختیار مخاطبان قرار دهد. بخش چهارم (پایانی) دربرگیرنده روایت روزهای آذرماه سالهای 1387 تا 1401 است
1387 شمسی/2008 میلادی
13 آذر: مراسم بهرهبرداری از اسکله کانتینری بندر پتروشیمی پارس در عسلویه و صدور مواد پلیمری شرکت آریاساسول از طریق این بندر با حضور معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی آغاز شد.
1389 شمسی/2010 میلادی
20 آذر: با حضور وزیر نفت 3 پروژه در بهداشت و درمان مرکزی و لرستان افتتاح شد.
3 آذر
▪ دفتر نمایندگی وزارت امور خارجه در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس با حضور حسن قشقاوی، معاون امور كنسولی وزارت امور خارجه گشایش یافت. صدور روادید 72 ساعته و 45 روزه ورود برای كارشناسان مدعو صنایع نفت و گاز و سكوهای نفتی، صدور روادید 48 ساعته ترانزیت، صدور روادید 7 روزه ترانزیت و صدور روادید 15 روزه جهانگردی ازجمله وظایف اصلی این دفتر نمایندگی است.
▪ درمانگاه شهدای مارون در مجتمع شماره 4 این شركت افتتاح شد.
1390 شمسی/2011 میلادی
23 آذر: کشورهای عضو اوپك برای افزایش سقف تولید نفتخام به میزان 30 میلیون بشكه توافق كردند.
1391 شمسی/2012 میلادی
9 آذر
▪ شرکت ملی نفت ایران با انجام عملیات لرزهنگاری سهبعدی تعدادی از میدانهای خلیجفارس با اعتبار 36 میلیون یورو موافقت و مقرر کرد انجام عملیات لرزهنگاری میدان آریا واقع در شمال غرب میدان رشادت از این اعتبار تأمین شود و شرکت ملی نفت فلات قاره ایران با هماهنگی و مشورت مدیریت اکتشاف به طراحی عملیات مزبور بپردازد.
▪ مدیر طرحهای اکتشافی شرکت نفت فلات قاره ایران اعلام کرد که حفاری 17 حلقه چاه در میدانهای خلیجفارس با هدف شناسایی ذخایر جدید و تعیین تکلیف میدانهای مشترک آغاز شد.
▪ مدیر عملیات حفاری در دریا وابسته به شرکت ملی حفاری ایران، اعلام کرد: «دستگاه حفاری شهید رجایی در فاز 12 که بزرگترین فاز پارس جنوبی است، مستقر شده طرح توسعه این فاز با هدف تولید 75 میلیون متر مکعب گاز غنی برای تحویل به شبکه سراسری اجرا میشود.»
22 آذر: صنایع نفت، گاز و مخازن مشترک در اولویت پروژههای اقتصادی مجلس قرار گرفت. لاریجانی، رئیس مجلس، اعلام کرد: «علاوه بر پارس جنوبی، کشور عراق در میادین مشترک با ایران در حال سرمایهگذاری است و از آنجا که بسیاری از شرکتهای خارجی نمیتوانند در قراردادهای نفتی ایران مشارکت کنند، باید از تمامی توانمندیهای داخلی خود استفاده کنیم.»
1392 شمسی/2013 میلادی
10 آذر: یک توطئه بمبگذاری در مسیر خطلوله انتقال نفت آبادان ـ ماهشهر خنثی شد.
13 آذر: اجلاس 164 وزرای نفت سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) با هدف بررسی سطح تولید نفت این سازمان و انتخاب دبیر کلی بعدی اوپک در وین آغاز به کار کرد.
1393 شمسی/2014 میلادی
4 آذر: سکوی فاز 16 میدان گازی پارس جنوبی بهعنوان نزدیکترین سکوی میدان پارس جنوبی به قطربهطور کامل مورد بهرهبرداری قرار گرفت.
15 آذر: رکنالدین جوادی در آیین گشایش نمایشگاه تخصصی ساخت تجهیزات صنعت نفت در خوزستان، از پنج کالای اساسی ساخت داخل رونمایی کرد.
19 آذر: نمایندگان مجلس دولت را مکلف کردند تا80 درصد از محل منابع حاصل از دریافت نرخ گاز و عوارض مشترکین را برای توسعه گازرسانی و 20 درصد را برای استانداردسازی سامانه گرمایشی و سرمایشی مدارس صرف کند.
1394 شمسی/2015 میلادی
2 آذر: سومین اجلاس سران کشورهای صادرکننده گاز (GECF) به ریاست حسن روحانی، رئیسجمهور ایران، در محل سالن اجلاس سران در تهران برگزار شد.
7 آذر: کنفرانس تهران با هدف رونمایی از مدل جدید قراردادهای نفتی (IPC) و معرفی 52 پروژه شاخص در قالب این مدل با حضور 137 شرکت بینالمللی در سالن اجلاس سران آغاز شد. بیژن زنگنه، در سخنانی، اصول مهم برنامههای آتی وزارت نفت را تشریح کرد و گفت: «مدل جدید قراردادهای نفتی با شرایط برد ـ برد تأمینکننده منافع مالی است.»
8 آذر: رکنالدین جوادی، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، در کنفرانس تهران گفت: «مدل جدید قراردادهای نفتی (IPC) ایران توسعه همهجانبه در بخش نفتوگاز را امکانپذیر میکند. با ایجاد این ساختار، همه امور مربوط به مدل جدید قراردادهای صنعت نفت در یکجا متمرکز میشود و پس از انجام مراحل مختلف مانند مناقصه، تأیید صلاحیت، مذاکرات و امضای قرارداد، در نهایت قرارداد به شرکت عامل مرتبط با هر طرح انتقال مییابد.»
13 آذر
اوپک
یکصد و شصت و هشتمین نشست عادی وزارتی اوپک در وین برگزار شد.
17 آذر: ایگور سچین، مدیر شرکت روسنفت، در رأس هیئتی وارد تهران شد و با بیژن زنگنه دیدار کرد. او در این دیدار، برای سرمایهگذاری در پروژههای نفتی ایران اعلام آمادگی کرد.
24 آذر
پایان تحریمهای ایران
شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی قطعنامه پیشنهادی کشورهای 1+5 را تصویب کرد و رأی به بستن پروندهای داد که بیش از یک دهه عامل فشار و تحریم علیه ایران بود. وزیر خارجه انگلیس گفت: «این یک روز مهم برای تعامل با ایران است.»
1395 شمسی/2016 میلادی
10 آذر
ایران، پیروز نشست اوپک
نشست 171 اوپک در وین برگزار شد. با دیپلماسی موفق وزیر نفت ایران در این کنفرانس، اوپک پذیرفت به مدت شش ماه، روزانه 1 میلیون و 200 هزار بشکه از تولید خود را کاهش دهد و در مقابل، ایران سقف تولید پیشین خود را حفظ کند.
11 آذر: قیمت سبد نفتی اوپک با 4 دلار و 55 سنت افزایش به 49 دلار و 35 سنت برای هر بشکه رسید. بهای نفت برنت نیز به با 3.6 درصد افزایش به 53 دلار و 69 سنت برای هر بشکه رسید که بالاترین میزان در 16 ماه گذشته است.
12 آذر
▪ اندونزی تنها عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در شرق آسیا، عضویت خود را به علت مخالفت با طرح کاهش تولید نفت به حال تعلیق درآورد. کمتر از یک سال از پیوستن اندونزی به اوپک میگذرد.
▪ محمود خاقانی، کارشناس حوزه انرژی گفت: «دستاورد مهم توافق نشست 171 اوپک افزایش قیمت نفتخام نبود، بلکه پذیرش این واقعیت بود که بدون جلب نظر و رضایت ایران هرگونه توافق بسیار سخت است.»
13 آذر
▪ بیژن زنگنه، وزیر نفت، پس از دیدار با فرناندو بزها کولیو فیلیو، وزیر انرژی و معادن برزیل، گفت: «ایران و برزیل علاقهمند به توسعه روابط در بخش نفت و گاز هستند. برزیل میتواند از تخصص نفتی ایران استفاده کند.»
▪ نمادهای پتروشیمی جم، سرمایهگذاری غدیر، پالایش نفت بندر عباس، پالایش نفت اصفهان و تاپیکو امروز با بیشترین تأثیر مثبت بر شاخص کل بورس، سبب صعود این متغیر شدند.
▪ غلامرضا انصاری، معاون نظارت و بازرسی دیوان عالی کشور از تأیید حکم اعدام بابک زنجانی، متهم ردیف اول پرونده فساد نفتی در دیوانعالی خبر داد و گفت: «حکم اعدام مهدی شمس و حمید فلاح هروی، متهمان ردیف دوم و سوم پرونده فساد نفتی، نقض و به شعبه همعرض ارجاع شد.»
14 آذر: هادی هاشمزاده فرهنگ، مدیرعامل شرکت پالایش گاز فجرجم، گفت: «ساخت دومین نیروگاه این شرکت از سال 85 در دستور کار قرار گرفت که به دلیل تحریمها اجرایی نشد، اما با اجرای برجام و حضور شرکت هیتاچی ژاپن در این پالایشگاه، ساخت نیروگاه بار دیگر در دستور کار قرار گرفت.»
15 آذر
▪ میانگین آمار مصرف بنزین کشور در 9 ماه نخست سال به 74.9 میلیون لیتر رسید.
▪ بر اساس پیشبینی سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک)، تقاضا برای نفت این سازمان در سال 2017، با 780 هزار بشکه افزایش، به 32 میلیون و 690 هزار بشکه در روز خواهد رسید.
16 آذر: شرکت ملی نفت ایران و شرکت ملی نفت تایلند (PTTEP) برای مطالعه سه میدان چنگوله، دالپری و بلال تفاهمنامه همکاری مشترک امضا کردند.
17 آذر
▪ 207 نفر از نمایندگان مجلس در بیانیهای از دیپلماسی نفتی وزارت نفت در سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) که سبب افزایش سهم تولید ایران در اوپک شد، تشکر کردند.
▪ تفاهمنامه همکاری مطالعه سه میدان آزادگان، یادآوران و کیش با حضور علی کاردر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، میان سیدنورالدین شهنازیزاده، مدیرعامل و رئیس هیئتمدیره شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن) و هانس نایکمپ، معاون شرکت شل امضا شد.
20 آذر: رئیسجمهور اعضای هیئت تطبیق قراردادهای نفتی را منصوب کرد: بیژن زنگنه، محمد فروزنده، هوشنگ نادریان، سیدمحمد میرمحمدی، محسن محبی، داوود دانش جعفری، غلامحسین نوذری، غلامرضا شافعی.
22 آذر: نشست کمیته انرژی ایران و روسیه با حضور امیرحسین زمانینیا، معاون وزیر نفت ایران در امور بینالملل و بازرگانی، و کیریل مولوتسف، معاون وزیر انرژی روسیه، برگزار شد. در پایان جلسه، یادداشت تفاهمی در 23 بند بین طرفین امضا شد که 20 بند آن در حوزه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی و 3 بند در حوزه نیرو بود.
1396 شمسی/2017 میلادی
آذر: در هشت ماه نخست سال بیش از هفت میلیارد و 397 میلیون دلار انواع محصولات پلیمری و شیمیایی ایران روانه بازارهای جهانی شد.
1 آذر: وزیر نفت گفت: «توصیه دونالد ترامپ، رئیسجمهور امریکا، برای کاهش خرید نفت ایران تأثیری بر صادرات نفت کشور نداشته است.»
2-3 آذر: نشست فوقالعاده وزارتی و نشست سران کشورهای عضو مجمع صادرکننده گاز (GECF) در سانتاکروز بولیوی برگزار شد. در پیام پایانی این مجمع آمده است: «تحریمها امنیت عرضه گاز طبیعی را با خطر روبهرو میکند.»
9 آذر: یکصدوهفتادوسومین نشست اوپک در وین برگزار و تصمیم پیشین اعضای اوپک مبنی بر کاهش تولید تمدید شد.
11 آذر: شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب پنج قرارداد پژوهشی در زمینه ازدیاد برداشت و بهبود تولید از مخازن با دانشگاه تهران، پارک علم و فناوری دانشگاه تهران و پژوهشگاه صنعت نفت امضا کرد.
22 آذر: در حضور وزیر نفت، مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران و الکسی میلر، مدیرعامل شرکت روسی گازپروم، تفاهمنامه نقشه راه همکاری گازی را امضا کردند. در ادامه، بین علی کاردر، نصرت رحیمی، رئیس هیئترئیسه صندوقهای بازنشستگی نفت، و الکسی میلر تفاهمنامهای برای همکاری در پروژه ایران الانجی امضا شد.
1397 شمسی/2018 میلادی
▪ شرکت ملی حفاری و دانشگاه شیراز، در زمینه بومیسازی و انتقال فناوری نوین و بهرهگیری بهینه از ظرفیتهای دانشگاه همسو با اولویتهای پژوهشی، تفاهمنامه همکاری امضا کردند.
▪ وزیر نفت برای شرکت در یکصدوهفتادوپنجمین نشست اوپک عازم وین شد. پس از دو روز مذاکرات فشرده، اعضا برای کاهش 800 هزار بشکهای تولید روزانه نفت از ابتدای سال جدید میلادی و به مدت 6 ماه توافق کردند.
1398 شمسی/2019 میلادی
14 آذر: صدوهفتادوهفتمین نشست وزارتی اوپک با حضور اعضا و متحدان اوپک در وین برگزار شد. در پایان این نشست، تصویب شد که مجموع تولید روزانه این سازمان و متحدانش 500 هزار بشکه دیگر کاهش یابد.
بیژن زنگنه مذاکرات اوپک را مطلوب ارزیابی کرد و گفت: «مذاکرات خوبی در این نشست انجام شد و به نتایج خوبی رسیدیم.»
17 آذر: در آیین گشایش نخستین رویداد توسعه فناوری ویژه اقلام پرمصرف صنعت گاز، بیژن زنگنه گفت: «امسال وقت زیادی برای حمایت از شرکتهای دانشبنیان و استارتآپها گذاشتهام. در ری منطقه وسیعی داریم که 25 هکتار آن را به استارتآپها و شرکتهای دانشبنیان اختصاص دادهایم، البته یکی از مواردی که باید به آن توجه کنیم تا بتوانیم اکوسیستم شرکتهای دانشبنیان در حوزه صنعت نفت را راهاندازی کنیم این است که حتماً به پشتیبانی مالی ازسوی آنها (دانشبنیانها) نیاز داریم تا صندوق نوآوری را تشکیل دهیم و بهزودی باید تقاضای این صندوق نوآوری را ارائه دهیم.»
19 آذر
▪ پس از انتشار مصاحبه علیرضا دانشی، مدیر فنی سابق شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب، در خبرگزاری فارس با عنوان «حذف کارت سوخت 100 هزار میلیارد تومان به کشور خسارت زد »، روابطعمومی وزارت نفت اطلاعیهای برای روشن شدن افکار عمومی منتشر کرد. در بخشی از این اطلاعیه آمده است: «تولید بنزین پتروشیمی که از سال 1388 و در دولت دهم آغاز شده بود و همانطور که بهدرستی گفتهاند «تبعات سنگینی» برای کشور داشت، در سال 1393 با دستور و تلاش مهندس زنگنه متوقف شد.»
▪ بهرام پارسایی، عضو فراکسیون امید مجلس، استیضاح زنگنه را امری سیاسی دانست و گفت: «اگر استیضاح به دلیل وضع معیشتی مردم و برای بهبود اوضاع آنها باشد، به نظر نمیرسد وزیر نفت در ایجاد این شرایط نقشی داشته باشد.»
20 آذر: با بهرهبرداری از پنجمین مخزن ذخیرهسازی میعانات گازی پارس جنوبی، ظرفیت این مخازن به 2 میلیون و 500 هزار بشکه رسید.
1399 شمسی/2020 میلادی
6 آذر: پتروشیمی لردگان بهطور رسمی به بهرهبرداری رسید. مدیرعامل این مجتمع گفت: «بهطور معمول، ساخت، پیشراهاندازی، راهاندازی و تکمیل پروژهها با حضور کارکنان شرکتهای خارجی ثبت شده در فهرست بلند (وندورلیست) انجام میشد، اما خوشبختانه راهاندازی پتروشیمی لردگان با توجه به کرونا و تحریمها، 100 درصد بهدست متخصصان داخلی اجرا شد.»
10 آذر: یکصد و هشتادمین نشست وزارتی اوپک از طریق ویدئوکنفرانس برگزار گردید. اعضا، تصمیمگیری درباره نحوه تمدید توافق کاهش تولید نفت را به نشست فردا با کشورهای غیرعضو اوپک موکول کردند. در این نشست، امیرحسین زمانینیا، نماینده ایران در هیئتعامل اوپک، بهعنوان رئیس هیئتعامل این سازمان در سال 2021 میلادی انتخاب شد.
11 آذر: رئیسجمهور، در نشست ستاد هماهنگی اقتصادی دولت، متکی نبودن به نفت را مبنای اصلی بودجه جاری سال آینده دانست و گفت: دولت با محاسبات دقیق و با توجه به تجربههای بهدست آمده در فرآیند مقابله با تحریمهای اقتصادی، برنامهریزیهای لازم را انجام داده است.
13 آذر: دوازدهمین نشست اوپک پلاس از طریق ویدئوکنفرانس برگزار شد. اعضای شرکتکننده تصمیم گرفتند بهصورت داوطلبانه، روزانه 500 هزار بشکه تولید را در ژانویه سال 2021 میلادی تسهیل کنند (افزایش دهند). برای تعیین مقدار تسهیل (افزایش تولید) در ماههای آینده، بر اساس شرایط بازارهای جهانی نفت نشست برگزار کنند.
15 آذر: محمدباقر نوبخت در نشست خبری به تشریح جزئیات لایحه بودجه پرداخت و گفت: «کف صادرات روزانه نفت در بودجه سال آینده یک میلیون بشکه و سقف آن 2 میلیون و 300 هزار بشکه در نظر گرفته و طوری برنامهریزی شده است که چنانچه محقق نشد بتوان نفت را پیشفروش داخلی کرد.»
19 آذر: در جلسه امروز هیئت وزیران ،با هدف اصلاح الگوی مصرف و تشویق مشترکان کممصرف ، وزارت نفت مکلف شد گازبهای مشترکان خانگی کممصرف را از ابتدای دیماه 1399 رایگان منظور کند. این حکم شامل گازبها و همه هزینههای مرتبط با آن (مالیات، عوارض ارزش افزوده و عوارض گازرسانی) است و صرفاً سکونتگاههای دائمی در حال بهرهبرداری شهری و روستایی و همچنین سکونتگاههای عشایری مشمول آن هستند و سکونتگاههای خالی از سکنه و غیردائم نظیر باغ ویلاها، مشمول این حکم نیستند.
24 آذر: بیژن زنگنه: «افزایش تولید نفت حق ایران است و برای افزایش آن از کسی اجازه نمیگیریم. اگر تحریم نباشد و منابع محدودی که برای احیای چاههایی که تولیدشان بهدلیل تحریم کم شده است تأمین شود، صادرات روزانه 2 میلیون و 300 هزار بشکه نفت قابل دستیابی است. بازار آن وجود دارد و قیمت نفت هم کاهش نخواهد یافت.»
1400 شمسی/2021 میلادی
2 آذر: جواد اوجی، وزیر نفت، در گفتگوی زنده با بخش خبری شبکه یک سیما گفت: «مصرف گاز در بخش خانگی، تجاری و صنایع غیرعمده در دوم آذر به بیش از ۵۱۷ میلیون مترمکعب رسیده که در مقایسه با مدت مشابه پارسال ۲۲ درصد افزایش داشته است.»
7 آذر
▪ قرارداد سهجانبه سوآپ گاز از ترکمنستان به جمهوری آذربایجان و از خاک جمهوری اسلامی ایران با حضور سیدابراهیم رئیسی، رئیسجمهور ایران، الهام علیاف، رئیسجمهور آذربایجان، امضا شد. طبق این قرارداد، سالانه ۱.۵ تا ۲ میلیارد مترمکعب گاز از ترکمنستان به جمهوری آذربایجان و از خاک جمهوری اسلامی ایران انتقال خواهد یافت.
▪ سیدابراهیم رئیسی در پانزدهمین اجلاس سران سازمان همکاریهای اقتصادی (اکو) در عشقآباد ترکمنستان، گفت: «جمهوری اسلامی ایران آماده است برنامههای آموزشی حوزه نفت و گاز برای کشورهای عضو اکو را توسعه دهد.»
10 آذر: جواد اوجی پس از پایان یکصدوهشتادودومین نشست اوپک گفت: «در این نشست مسائل مدیریتی اوپک از قبیل اداری و مالی بررسی شد.» او همچنین با اشاره به پایان دبیرکلی محمد سانوسی بارکیندو در اگوست ۲۰۲۲ / مرداد ۱۴۰۱، گفت که تا یک ماه آینده تکلیف دبیرکل جدید اوپک مشخص میشود.
14 آذر: رئیسجمهور در گفتگوی تلفنی با نیکلاس مادورو، رئیسجمهور ونزوئلا، ضمن راهبردی دانستن روابط دو کشور، گفت: «همکاریهای نفتی ایران و ونزوئلا باید شکل تازهای پیدا کند و در حوزه پالایشگاهی و تأمین منابع پتروشیمی لازم است گامهای بلندتری برداریم.»
16 آذر: رئیسجمهور در نشست با دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف در روز دانشجو، گفت: «فروش نفت با وجود تهدیدها و تحریمها شرایط خوبی دارد و صادرات نفت و میعانات بیش از گذشته افزایش یافته است.»
17 آذر: هیئتی از جمهوری آذربایجان به ریاست رونق عبداللهیف، مدیرعامل شرکت ملی نفت آذربایجان، وارد تهران شد. جواد اوجی در دیدار با این هیئت، بر توسعه روابط دوجانبه و همکاریهای تهران ـ باکو در حوزه نفت و گاز تأکید کرد.
1401 شمسی/2022 میلادی
30 آذر: وزیر نفت گفت: «تولید نفت ایران در کانال روزانه ٣ میلیون بشکه نفت قرار گرفت و ظرفیت تولید نفت سبک کشور با ابتکار همکارانم در شرکت ملی نفت ایران و پژوهشگاه صنعت نفت روزانه ٢٠٠ هزار بشکه افزایش یافته است.»