يادداشت روز/ میراث نفت حفظ می شود

سه شنبه ششم بهمن ماه 1394يادداشت روز/ میراث نفت حفظ می شود

تکاپوی کارشناسان اشیا و اسناد موزه نفت برای شناسایی و ثبت آثار واجد ارزش تاریخی این صنعت هر روز شتاب بیشتری می گیرد و مناطق جدیدی به فهرست مکان های بررسی شده، افزوده مي شود.

همزمان با این تلاش ها که از جانب مدیران و کارکنان صنعت نفت با استقبال مواجه شده، افق های جدیدی در زمینه بازسازی و مستندنگاری گذشته صنعت نفت گشوده شده است.

زدودن غبار از چهره اشیا و اسنادی که بسیاری از آنها در معرض نابودی قرار داشتند - سرنوشتی که متاسفانه بر سر بسیاری از اقلام مشابه آمده - نه فقط بخشی از میراث صنعت نفت را از معرض نابودی نجات داده، بلکه شوق، حميت و تلاش را برای زنده نگه داشتن آثار و دستاوردهای یک قرن صنعت نفت کشور در میان کارکنان، بازنشستگان و حتی پژوهشگران و علاقه مندان به این صنعت زنده کرده است.

کم نیستند افرادی که با اهدای گنجینه های شخصی، دست به قلم شدن برای ثبت و نگارش خاطرات خود يا همكاران، داوطلب شدن برای بررسی برخی موضوعات تاریخ صنعت نفت و ... در این مسیر به یاری موزه های نفت شتافته اند.

اوایل ماه گذشته یکی از خبرنگاران حوزه نفت و انرژی در مراسم اهدای جوایز جشنواره نفت و رسانه، كه با حضور وزير نفت انجام شد، جايزه خود را به عنوان خبرنگار برگزيده در رشته گزارش خبري، شامل لوح و تنديس جشنواره و سكه هاي بهار آزادي به موزه نفت اهدا كرد.

وي در يادداشتي كه فرداي آن روز در يكي از روزنامه هاي كشور به چاپ رسيد، موزه نفت را "امانت دار امروز و فردا" خواند و نوشت: تحولات نفت، ازجمله مهم ‌ترین تحولات اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و حتی علمی و فرهنگی ایران است. لطفا تاریخ نفت را ورق بزنید. «ثبت امانت‌دارانه» تحولات امروز اما از مهم‌ترین وظایف «موزه نفت» برای نسل فرداست."

سلويج بهرگان

اكنون كارشناسان موزه نفت در نقاط مختلف كشور از ساختمان هاي ستادي گرفته تا مناطق عملياتي و سكوهاي نفتي و در شرايط مختلف آب و هوايي، بايگاني ها و سلويج ها (انبارهاي مازاد) را در جستجوي گذشته صنعت نفت، زير و رو مي كنند...


اكنون كارشناسان موزه نفت در نقاط مختلف كشور از ساختمان هاي اداري و ستادي گرفته تا مناطق عملياتي و سكوهاي نفتي و در شرايط مختلف آب و هوايي، بايگاني ها و سلويج ها (انبارهاي مازاد) نفت را در جستجوي گذشته اين صنعت، زير و رو مي كنند؛ كاري كه جز با عشق و علاقه و برخورداري از عرق حرفه اي ممكن نيست!

با اين همه مسلما چنين حركتي از حمايت سازمان ها و ارگان هاي مختلف بي نياز نيست، چرا كه اگر دلگرمي ها و حمايت ها نباشد، بي شك رسيدن به قله موفقيت چندان در دسترس نخواهد بود و مانند بي شمار اقداماتي كه در مرحله اي دچار توقف و سكون شده اند، طرح موزه هاي نفت نيز مي تواند از رهگذر بي توجهي ها آسيب پذير باشد.

اگر گسترش و رونق موزه هاي نفت مي تواند به بسياري از بخش هاي فرهنگي، علمي و آموزشي كشور كمك كند، كه بي شك هم مي تواند، مثلا گردشگري را تقويت كند يا در حوزه آموزش و صنعت، تحولاتي ايجاد كند، يا تاريخ برخي شهرها و نقاط نفتخيز را كه در معرض فرآموشي قرار دارد، ثبت و ضبط كند، پس بايد امروز براي آن سرمايه گذاري كرد تا فردا به بار نشستنش را شاهد باشيم. 

موزه و اسناد صنعت نفت

مهرداد علمداري