خلق لامپ افسانه‌ای علاءالدین

يکشنبه بیست و پنجم شهریور ماه 1403خلق لامپ افسانه‌ای علاءالدین

به گزارش مدیریت مرکز اسناد و موزه‌های صنعت نفت، رویای ویکتور اس. جانسون چه بود و او چه چیزی را به دنیای روشنایی تقدیم کرد؟ مهتاب سیدی، موزه‌دار موزه نفت‌سوزهای‌ کرمان در این باره نوشته است:

«همه چیز بیش از یک قرن پیش با دیدگاه و نوآوری پسر جوانی از نبراسکا به نام ویکتور اس. جانسون آغاز شد. همانطور که او داستان شب‌های عربی علاءالدین را با درخشش ملایم یک چراغ نفتی با شعله باز می‌خواند، نمی‌دانست که زندگی او برای همیشه با دنیای جادویی نور در هم می‌آمیزد.

در سال ۱۹۰۸، جانسون شرکت مانتل لامپ آمریکا را در شیکاگو، ایلینویز تأسیس کرد و نشان تجاری علاءالدین را به دست آورد. رویای او ایجاد یک لامپ روشن، کارآمد و قابل اعتماد برای مردم سراسر جهان بود. نخستین قدم واردات مشعل رشته‌ای به نام (Practicus) یا (Praktus) ) از آلمان بود که با نام علاءالدین به فروش می‌رسید.

در سال ۱۹۰۹، نخستین مدل روشنایی علاءالدین ساخت آمریکا عرضه شد و در سال ۱۹۱۵، روشنایی علاءالدین مدل ۶ مدال طلای نمایشگاه بین‌المللی پاناما اقیانوس آرام را به‌عنوان بهترین لامپ نفت سفید در جهان به دست آورد. نام شرکت در دهه ۱۹۲۰ به صنایع علاءالدین تغییر یافت، زیرا جانسون کارخانه شیشه لیپینکات را در اسکندریه، ایندیانا برای ساخت حباب‌های مختلف خریداری کرد.

صنایع علاءالدین در طول جنگ جهانی دوم نقش مهمی ایفا کرد و مشعل‌های مسی تولید کرد تا نیاز به سیم مسی برای برق‌رسانی خانه‌ها را کاهش دهد. مشعل‌ها همچنین در یخچال‌های Servel برای حفظ سرم و پلاسما در میدان‌های جنگ استفاده می‌شدند، در حالی که علاءالدین تجهیزات نظامی دیگری مانند اجاق فوکس‌هول و فانوس فشاری را توسعه داد.

پس از مرگ ناگهانی ویکتور اس. جانسون در سال ۱۹۴۳، پسرش پس از بازگشت از خدمت در سال ۱۹۴۵ مسئولیت را بر عهده گرفت.»

علاء الدین