تاریخ ایران در یکصد و ۱۶ سال اخیر ورق که بخورد میتوان نقش نفت را در تمام رویدادهای کشور از کودتا و جنگ تا انقلاب و رانتخواری به صورت آشکارا دید. نفت در تمام این سالها روزهای تلخ و شیرین زیادی را در تاریخ ایران ثبت کرده که مدیریت مرکز اسناد و موزههای صنعت نفت در تلاش است روایت این روزها را با همکاری سوده ابراهیمزاده، پژوهشگر کتاب «تقویم تاریخ صنعت نفت ایران» در اختیار مخاطبان قرار دهد. بخش پایانی دربرگیرنده روایت روزهای آبانماه سالهای 1390 تا 1399 است.
1390 شمسی / 2011 میلادی
15 آبان
قیمت بودجه و درآمد و هزینه مصوب سال 1390 اصلاح شد. براین اساس، بهای هر بشکه نفتخام مبلغ 95 دلار، تولید نفتخام 3 میلیون و 950 هزار بشکه در روز، نفتخام تحویلی به پالایشگاهها یک میلیون و 750 هزار بشکه در روز، صادرات 2 میلیون و 200 هزار بشکه در روز، میعانات گازی تحویلی به پالایشگاهها 26 هزار بشکه در روز، تولید میعانات گازی پارس جنوبی میادین مشترک 330 هزار بشکه در روز، گاز مایع فازهای 6 ، 7 و 8 پارس جنوبی 753 تن در روز، تولید مایعات گازی مناطق نفتخیز جنوب 110 هزار بشکه در روز به تصویب رسید.
1391 شمسی / 2012 میلادی
9 آبان: به گفته مدیر اجرایی هشتمین نمایشگاه ایران پلاست، بیش از 400 شرکت ایرانی و یکصد شرکت خارجی از کشورهای انگلیس، ایتالیا، فرانسه، اتریش، کره جنوبی، چین، ترکیه، عربستان سعودی، تایلند، تایوان و چند کشور دیگر در این نمایشگاه حضور دارند.
14 آبان : فناوری طراحی و ساخت مخازن (LPG) که پیشتر در اختیار خارجیها بود، برای اولین بار توسط مهندسان ایرانی در داخل کشور ایجاد و با موفقیت در فاز 13 پارس جنوبی نصب شد.
1392 شمسی / 2013 میلادی
4 آبان: پلیکلینیک حضرت فاطمه زهرا (س) در مسجدسلیمان افتتاح شد.
30 آبان: هفتمین المپیاد ورزشی پیشکسوتان صنعت نفت با شناسایی چهرهها و تیمهای برتر در محمودآباد پایان یافت.
1393 شمسی / 2014 میلادی
5 آبان: ابوالفضل کیانی، مدیرمهندسی شرکت پلیپروپیلن جم، گفت: «پروپیلن در کشور بهطور محدود تولید میشود و به همین دلیل شرکت ملی صنایع پتروشیمی نگاه خاصی نسبت به تولید آن دارد. بیش از یک میلیون تن ظرفیت اسمی تولید پلیپروپیلن در کشور وجود دارد، اما تولید واقعی این محصول نزدیک به 650 هزار تن در سال است. ظرفیت تولید بیشتر وجود دارد، اما خوراک نیست.»
16آبان: عباس شعریمقدم گفت: «صنعت پتروشیمی ایران در ظاهر رفع تحریم شده است، زیرا به دلیل عدم امکان انتقال پول به کشور همچنان این صنعت در تحریم به سر میبرد.»
1394 شمسی / 2015 میلادی
6 آبان: با حضور بیژن زنگنه، وزیر نفت، در مناطق نفتخیز جنوب، چهار طرح افزایش تولید به بهرهبرداری رسید: فاز اول طرح توسعه میدان منصوری شامل واحد بهرهبرداری و نمکزدایی در مجموع با ظرفیت فرآورش روزانه 75 هزار بشکه؛ واحد بهرهبرداری و نمکزدایی هفتشهیدان مسجدسلیمان و نخستین کارخانه نمکزدایی میدان لب سفید در مجموع با ظرفیت فرآورش روزانه 85 هزار بشکه.
15 آبان: پروژه گازرسانی به 2 هزار و 500 خانوار خوزستانی در شهرهای خرمشهر و شوشتر آغاز شد.
16 آبان: کمیته مشترک نفتی ایران و برزیل با هدف توسعه همکاریهای دوجانبه بهویژه در حوزه اکتشاف و حفاری در آبهای عمیق تشکیل شد.
20 آبان: قرارداد صادرات گاز ایران به عراق، در حضور بیژن زنگنه، وزیر نفت، میان حمیدرضا عراقی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران، و خالد حسن صالح، معاون وزیر برق عراق، امضا شد. طبق قرارداد، در فصول سرد روزانه 20 میلیون مترمکعب و در فصول گرم روزانه 35 میلیون مترمکعب گاز به بصره صادر خواهد شد.
30 آبان: نشست فوقالعاده وزارتی مجمع کشورهای صادرکننده گاز (GECF) به ریاست بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران، آغاز شد. هفدهمین نشست عادی وزرای مجمع کشورهای صادرکننده گاز نیز بعدازظهر به ریاست امانوئل ایبه کاچیکوو، وزیر نفت نیجریه، برگزار شد. در پایان مجمع، محمدحسین عادلی بار دیگر بهعنوان دبیرکل مجمع انتخاب گردید.
1395 شمسی / 2016 میلادی
1 آبان: رهبر انقلاب در دیدار با نیکلاس مادورو، رئیسجمهور ونزوئلا، گفت: «مسئله کاهش قیمت نفت ابزاری برای فشار بر کشورهای مستقل از آمریکاست، ایستادگی و مقاومت عاقلانه و همراه با تدبیر در مقابل فشارها به یقین پیروزی به دنبال خواهد داشت.»
2 آبان: وزیر نفت در همایش بررسی الزامات و چالشهای قراردادهای مشارکتی و ابزارهای مالی سرمایهگذاری در صنعت نفت گفت: «صنعت نفت به 200 میلیارد دلار سرمایهگذاری نیاز دارد که سهم بخش بالادستی حدود 30 میلیارد دلار است.»
3 آبان: در سومین روز از همایش ملی روستا و عشایر، لوح قدردانی و تندیس ویژه خدمترسانی به روستاها به وزارت نفت اهدا شد.
8 آبان: متانول کاوه، بهعنوان بزرگترین واحد تولید متانول جهان، تا این زمان 91 درصد پیشرفت داشته است. این واحد، با درجه کیفی A-A و ظرفیت 7 هزار تن در روز در بندر دیر، استان بوشهر، قرار دارد.
18 آبان: موافقتنامه اصولی طرح توسعه فاز 11 پارس جنوبی در قالب الگوی جدید قراردادهای نفتی به ارزش 4 میلیارد و 800 میلیون دلار میان شرکت ملی نفت ایران و کنسرسیومی متشکل از شرکتهای فرانسوی توتال (1/50 درصد)، شرکت ملی نفت چین (30 درصد) و شرکت ایرانی پتروپارس (9/19) امضا شد.
28 آبان
حمیدرضا عراقی، معاون وزیر نفت در امور گاز، گفت: «در دولت یازدهم به 10 هزار روستای کشور گازرسانی شد.»
1396 شمسی / 2017 میلادی
2 آبان: عادل نژادسلیم، مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیجفارس، از افتتاح نمایندگیهای این هلدینگ در سه کشور اروپایی خبر داد.
5 آبان: یکی از واحدهای پالایشگاه نفت تهران به دلیل نشت مواد اشتعالزا آتش گرفت. 7 نفر از مهندسان و تکنسینهای مجتمع (سیدکاظم امیری، علینعمت کوخایی، افشار میرزایی، محمدسجاد دارابی، محسن دارابی، پوریا دارابی و جواد نوروزی) در این حادثه دلخراش جان خود را از دست دادند.
7 آبان
▪ چاه شماره 147 میدان نفتی رگسفید به علت فوران گاز از کنترل خارج شد و دکل 95 فتح آتش گرفت. دو تن از کارکنان شرکت ملی حفاری (فرزاد ارزانی و محمد سلیمی) جان خود را از دست دادند.
▪ سیدرضا نوروززاده با حکم وزیر نفت به مدیرعاملی شرکت ملی صنایع پتروشیمی و معاون وزیر در امور پتروشیمی منصوب شد.
▪ وزیر نفت در حکمی، مرضیه شاهدایی را بهعنوان قائممقام خود منصوب کرد.
9 آبان
شرکت ملی نفت ایران و شرکت نروژی ORG برای مطالعه میدان نفتی سردار جنگل و بلوکهای اکتشافی 24، 26 و 29 خزر تفاهمنامه همکاری امضا کردند.
10 آبان: حسن روحانی، رئیسجمهور، در دیدار با الهام علیاف، رئیسجمهور آذربایجان، گفت: «ایران برای همکاری با آذربایجان در بخش اکتشاف نفت در دریای خزر آمادگی کامل دارد.»
23 آبان: کارشناسان مدیریت اکتشاف برای نخستین بار در ایران موفق شدند با استفاده از روش MPOG روی ساختمان سردشت مطالعه پژوهشی انجام دهند. طبق نتایج بهدستآمده، این ساختمان حاوی سیال هیدروکربوری است و به احتمال زیاد افق مخزنی آسماری ساختمان سردشت با سیال نفتی تغذیه شده است.
1397 شمسی / 2018 میلادی
14 آبان
دولت ترامپ تحریمهای ضدایرانی در بخشهای بانکی، انرژی و کشتیرانی را از سر گرفت و درعینحال، هشت کشور چین، هند، ایتالیا، یونان، ژاپن، کره جنوبی، تایوان و ترکیه را بهطور موقت از اجرای تحریمهای نفتی علیه ایران معاف کرد.
20 آبان: یازدهمین نشست کمیته نظارتی اوپک و غیراوپک در ابوظبی، با تمرکز بر بررسی چشمانداز عرضه و تقاضا در سال 2019 برگزار شد.
28آبان: چندین طرح گازرسانی آذربایجان غربی با حضور رئیس جمهور و مدیرعامل شرکت ملی گاز افتتاح شد. به این ترتیب، 200 روستا و 18 واحد صنعتی این استان به شبکه سراسری گاز کشور متصل شدند.
1398 شمسی / 2019 میلادی
1 آبان: محمدعلی دادور، مدیرعامل پالایشگاه ستاره خلیجفارس، اعلام کرد که با افزایش ظرفیت این پالایشگاه به تولید 450 هزار بشکه میعانات گازی در روز، بهطور میانگین 17 تا 20 میلیون لیتر گازوئیل یورو 5 و 47 میلیون لیتر بنزین یورو 5 در این پالایشگاه تولید میشود.
11 آبان
مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان خوزستان با بیان اینکه وزات نفت از ابتدای وقوع سیل با سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان خوزستان در تماس بود، گفت: «وزارت نفت برای بازسازی مدارس مناطق سیلزده خوزستان سنگ تمام گذاشت.»
13 آبان
طبق گفته بابک زنگنه، مدیر برنامهریزی تلفیقی شرکت ملی حفاری ایران، 73 حلقه چاه نفتوگاز در هفت ماه نخست امسال حفاری و تکمیل شد که یک حلقه آن اکتشافی، 30 حلقه توسعهای / توصیفی و 42 حلقه تعمیری بود.
19 آبان: وزیر نفت از کشف مخزن جدیدی به نام یادآوران در جنوب و غرب شهر اهواز خبر داد و این مخزن را دومین مخزن بزرگ کشفشده در ایران دانست و گفت: «به پاس خدمات همه افرادی که در گوشهوکنار کشور به خدمت میپردازند، بهویژه کارکنان مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران که نامآوران گمنام صنعت نفت هستند، این مخزن «نامآوران» نامیده شد.»
20 آبان
▪ سومین سکوی گازی طرح توسعه فازهای 22 تا 24 پارس جنوبی در یارد شرکت صنعتی دریایی ایران (صدرا) ساخته و پس از بارگیری و انتقال به دریا، در بخش فراساحل این فازها نصب شد.
24 آبان
شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران اعلام کرد که براساس مصوبه شورایعالی هماهنگی اقتصادی سران محترم سه قوه، از ساعت صفر روز جمعه (24 آبانماه) سهمیهبندی بنزین برای همه وسایل نقلیه بنزینسوز آغاز شد.
▪ محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه، اطلاعیه سهمیهبندی بنزین و اصلاح قیمت بنزین را همسو با اجراییشدن مصوبه شورایعالی هماهنگی اقتصادی سه قوه دانست و گفت: «با اصلاح قیمت بنزین، 100 درصد منابع حاصل از سهمیهبندی و اصلاح بهصورت حمایت معیشتی بین 18 میلیون خانوار موردنظر توزیع خواهد شد.»
25 آبان
پس از اعلام تصمیم شورایعالی اقتصادی سران قوا درباره نرخ جدید بنزین و سهمیهبندی آن، در برخی از شهرهای کشور به این تصمیم اعتراضاتی صورت گرفت که برخی مسالمتآمیز و برخی دیگر با درگیری همراه بود. برخی تجمعات اعتراضی، به تخریب و آتشسوزی اماکن ازجمله جایگاههای عرضه سوخت، بانکها، فروشگاهها و اموال مردمی که در مجاورت این اماکن بودند، انجامید.
28 آبان
حسن نشانزاده، مدیرعامل شرکت پتروشیمی اروند، با تأکید بر تلاش این شرکت برای تأمین حداکثری تجهیزات و مواد موردنیاز از سازندگان داخلی، گفت: «بیش از 70 درصد کاتالیستهای مصرفی این شرکت از داخل تأمین میشود.»
1399 شمسی / 2020 میلادی
5 آبان
▪ وزیر نفت با حضور در کمیسیون انرژی مجلس به پرسشهای نمایندگان درباره گازرسانی به برخی مناطق کشور، فعالیت پالایشگاهها و فعالیت بعضی از پروژههای صنعت پتروشیمی پاسخ داد. تعدادی از نمایندگان از پاسخهای وزیر نفت قانع شدند و برخی هم گفتند سؤال موردنظرشان را در زمان دیگری پیگیری خواهند کرد.
6 آبان: وزیر نفت در گزارشی به رئیسجمهور، فعالیتها و اولویتهای اکتشافی صنعت نفت و کسب رتبه نخست اکتشاف نفت و گاز جهان در سال 2019 را شرح داد. پس از آن، معاون اول رئیسجمهور در نامهای به وزیر نفت نوشت: «جناب آقای مهندس زنگنه، با تشکر از اقدامهای ارزشمند جنابعالی و مدیران ریسکپذیر صنعت نفت، خصوصاً بخش اکتشاف، قطعاً این اقدامهای ارزشمند در تاریخ کشور ماندگار خواهد بود.»
8 آبان: وزیر نفت وضعیت گازرسانی به شهرها و روستا در آستانه فصل سرما را تشریح کرد و گفت: «اگرچه ممکن است مشکلاتی در تأمین گاز وجود داشته باشد، اما در هیچ شرایطی اجازه قطعی گاز خانگی را در زمستان پیش رو نخواهیم داد. در عین حال، مردم را دعوت به صرفهجویی میکنیم، زیرا مصرف بیرویه نادیده گرفتن حقوق دیگران است.»
17 آبان: نخستین دکل حفاری طرح توسعه فاز 11 پارس جنوبی در موقعیت چاههای SPD11B مستقر شد.
18 آبان: مدیرعامل شرکت ملی پخش فراوردههای نفتی از افزایش مصرف گاز مایع در کشور خبر داد و گفت: «با تقاضایی که اکنون ازطرف مردم وجود دارد، ما تمامی تولید را به بازار داخل میدهیم و نمیتوانیم صادراتی در این زمینه داشته باشیم.»
22 آبان: بیستودومین نشست وزارتی کشورهای صادرکننده گاز GEFC به صورت ویدئوکنفرانس برگزار شد. در این نشست، وزیر نفت ایران تحریمهای آمریکا را که مانع دسترسی ایران به میلیاردها دلار از درآمدهایش از محل صادرات منابع هیدروکربوری شده است، ناعادلانه خواند و گفت: «با وجود همه چالشهای ژئوراهبردی، ما به پیشرفتهای قابلملاحظهای در بخش انرژی دست یافتهایم.»
28 آبان: نخستین محموله شرکت پالایشگاه گاز بیدبلند خلیجفارس به میزان 30 هزار تن صادر شد. این پالایشگاه در آستانه بهرهبرداری رسمی قرار دارد.