بازديد مجري طرح موزه هاي صنعت نفت از عمليات مرمت جايگاه سوخت دروازه دولت

چهارشنبه یکم ارديبهشت ماه 1395بازديد مجري طرح موزه هاي صنعت نفت از عمليات مرمت جايگاه سوخت دروازه دولت

مجري طرح موزه هاي صنعت نفت از عمليات مرمت جايگاه سوخت قديمي دروازه دولت كه با هدف تبديل اين مكان به "موزه پمپ بنزين" آغاز شده است، بازديد كرد.

به گزارش پايگاه اطلاع رساني موزه ها و اسناد صنعت نفت ايران، دكتر اكبر نعمت الهي، مجري طرح موزه هاي صنعت نفت در اين بازديد كه به صورت سرزده انجام شد، ضمن ارائه رهنمودها و پيشنهاداتي به كارشناسان و دست اندركاران مرمت و بازسازي جايگاه سوخت دروازه دولت، با آنان به گفت و گو تبادل نظر پرداخت.

مديركل روابط عمومي وزارت نفت، همچنين بر لزوم تسريع در احداث موزه پمپ بنزين دروازه دولت به عنوان يكي از موزه هاي نفت در كشور، تاكيد و اظهار اميدواري كرد با مرمت و بازسازي اين اثر، بخش از ميراث فرهنگي كشور و صنعت نفت از خطر نابودي نجات يابد. 

جايگاه پمپ بنزين دروازه دولت، در تقاطع خيابان انقلاب و سعدي، ششمين جايگاه سوختي است كه در تهران ساخته شده و بر اساس اسناد موجود قدمت آن به سال 1310 خورشيدي بازمي گردد.

نعمت الهي پمپ بنزين تهران

قرار است در اين مجموعه بخشي از تاريخ صنعت نفت كشور در حوزه پخش، به نمايش درآيد كه انواع پمپ ها و ظروف، محوطه تخليه سوخت، ايمني و اطفاء حريق و اسناد و مدارك مربوط به چگونگي ثبت و ضبط آمار فروش سوخت را شامل خواهد شد.

محمد حسين بحرالعلومي كارشناس مرمت بناهاي تاريخي در مورد ويژگي هاي معماري جايگاه سوخت دروازه دولت مي گويد: در خيابان سعدي چند بناي تاريخي هم دوره اين بنا وجود دارد. هر چند شكل آجرهاي به كار رفته در اين بنا متفاوت است.

ترميم دروازه دولت 16

بحرالعلومي كه از تجربيات فراواني در مرمت بناهاي مهم تاريخي در نقاط مختلف كشور برخوردار است، مي افزايد: بخشي از آجرهاي بناي پمپ بنزين به دوره پهلوي اول برمي گردد، يعني زماني كه تحولي در مصالح ساختماني پديد آمد و كارخانه آلماني هوفمان براي توليد آجر به شيوه صنعتي در كشور راه اندازي شد. اين آجرها كه به آجرهاي قزاقي هم شهرت دارند، در بسياري از بناهاي آن دوره به كار رفته است.

وي همچنين با اشاره به سابقه 1000 ساله استفاده از كاشي در ايران، مي گويد: از ديگر ويژگي بناي پمپ بنزين دروازه دولت مي توان به استفاده از كاشي هاي معرق و هفت رنگ اشاره كرد كه اولي برگرفته از طرح هاي فرش ايراني است كه در سردرها كار شده است و دومي هم با طرح هاي گل و گياه روي پنجره ها كار شده است.

گفتني است متاسفانه در سال هاي گذشته جايگاه هاي قديمي بسياري در تهران به سبب بي توجهي ها از ميان رفته است.