به گزارش مدیریت مرکز اسناد و موزههای صنعت نفت، مستندسازان روسیه با حضور در استان خوزستان از موزههای صنعت نفت در این استان بازدید کردند. دو موزه نفت در آبادان و موزه چاه شماره «یک» مسجدسلیمان در این استان قرار دارند و چند طرح موزهای از جمله پالایشگاه بیبیان، تلمبه خانهدارخوین و ... برای موزه شدن در دست پیگیری است.
موزه كارآموزان آبادان
آموزشگاه حرفهاي آبادان در سال 1312 خورشيدي (1933ميلادي) تأسيس شد. این آموزشگاه محل آموزش کارگران پالایشگاه نفت آبادان بود که در آن مهارتهای لازم مانند برق، مكانيک و فرآیند پالایش به کارگران و نیروها آموزش داده میشد.
آموزشگاه حرفهاي آبادان که فعالیت آن پس از جنگ تحمیلی عراق علیه ایران تا مدت کمی ادامه داشت، در دیماه ۱۳۹۷ پس از مرمت، بازسازي و بازيابي اسناد مربوط به آن به یکی از موزههای صنعت نفت تبدیل شد. این موزه هم اکنون بهعنوان بزرگترین موزه صنعتی کشور شناخته میشود.
اتاقهای پنجگانه، محوطه و كارگاههای مختلف مانند فلزکاری، تراشکاری و نجاری بخشهای مختلف این موزه را تشکیل میدهند. در این موزه کارگاهها، ابزار و سایل حرفههای صنعتی، اسناد و مدارک صنعت نفت، عکسهای کارآموزان در طی دورههای مختلف و سایر اشیا مربوطه به نمایش گذاشته شده است.
بنزینخانه آبادان
جایگاه سوخت آبادان به استناد برخى اسناد تاریخی بهعنوان نخستین جایگاه سوخت در ایران در سال 1306 شمسی (1927 میلادی) از سوي شركت بريتيش پتروليوم در مرکز شهر آبادان احداث شد. این مکان ابتدا برای توزیع و فروش نفت سفید مورد استفاده قرار میگرفت و حلبهای پرشده از مواد نفتی در آن به فروش میرسید. با گذشت زمان و با ورود اتومبیل، این جایگاه به پمپ بنزین تبدیل شد.
بنزینخانه آبادان جزونخستین اولویتهای صنعت نفت برای موزه شدن بود و با تلاش مستمر و شبانهروزی در ۲۸ بهمنماه ۱۳۹۵ به بهرهبرداری رسمی رسید. در موزه بنزينخانه آبادان كليه اسناد، مدارک و اشياء مرتبط با پمپ بنزين مانند تلمبهها، پيمانهها، ظروف حلبي و ابزار و تجهيزات مرتبط و همچنين روزنامهها، مكتوبات، تصاوير و اسناد قديمي و اسكانسهاي منقش به تصاوير پالايشگاهي و تأسيسات نفتي وجود دارد.
چاه شماره «یک» مسجدسلیمان
چاه شماره «یک» مسجدسلیمان بهعنوان نخستین چاه نفت خاورمیانه درسحرگاه پنجم خردادماه ۱۲۸۷ برابر با ۲۶ مه ۱۹۰۸ میلادی خورشیدی فوران کرد. این چاه در منطقهای بنام دره خرسون (میدان نفتون) مستقر است. چاه شماره«یک»۳۶۰ متر عمق داشت و تولید روزانه آن ۳۶ هزار لیتر (معادل ۲۲۸ بشکه در روز) نفتخام سبک بود. نیروی محرکه ماشینآلات مربوط به دکل حفاری چاه شماره «یک» از توربین بخار تأمین میشد.
مکان فعلی چاه شماره «یک» در فهرست آثار تاریخی ملی ثبت شده است. اصلیترین عنصرنمایش این موزه همان چاه شماره «یک» است و در کنار این چاه، دیگ تولید بخار، محرک رفت و برگشت با نیروی بخار برای تولید نفتخام، تلمبه رفت و برگشت با نیروی بخار، لولههای تأسیسات، کابلهای مته حفاری چاه، ماسورههای چرخان و ... قرار داد.