بازدید جمعی از مدیران صنعت نفت از موزه نفت‌سوزهای کرمان

شنبه بیست و پنجم آذر ماه 1402بازدید جمعی از مدیران صنعت نفت از موزه نفت‌سوزهای کرمان

به گزارش مدیریت مرکز اسناد و موزه‌های صنعت نفت، جمعی از مدیران ارشد صنعت نفت چهارشنبه (22 آذرماه)  در جریان سفر یک روزه به کرمان با همراهی حسین شاملی، مدیر این مرکز و هوشنگ غلامی، مدیر پخش منطقه کرمان از موزه نفت‌سوزهای کرمان بازدید کردند.

حسین شاملی، مدیر مرکز اسناد و موزه‌های صنعت نفت در جریان این بازدید، نقش نفت را در بخش‌های مختلف زندگی اقتصادی – اجتماعی مردم انکارناپذیر دانست و بیان کرد: موزه نفت‌سوزهای کرمان به درستی این نقش را نمایش داده است. 

وی از موزه نفت‌سوزهای کرمان به‌عنوان یکی از زیباترین موزه‌های صنعتی ایران نام برد و گفت: این موزه دارای ظرفیت بالقوه برای جذب تمام اقشار مردم در داخل و خارج کشور است.

هوشنگ غلامی، مدیر پخش منطقه کرمان هم در جریان این بازدید، از موزه نفت‌سوزهای کرمان به‌عنوان یک موزه منحصر به فرد صنعتی و اجتماعی نام برد و گفت: وظیفه ذاتی موزه‌ها، معرفی فرهنگ، تمدن و ظرفیت‌های فرهنگی - تاریخی است و موزه نفت‌سوزهای کرمان همسو با این وظیفه، با تمام سازمان‌ها، نهادها و مراکز آموزشی و دانشگاهی در تعامل و همکاری است.

مدیران صنعت نفت نیز در جریان این بازدید ضمن آشنایی با چگونگی تأسیس کنسولگری انگلیس از سوی سِر پِرسي سايكس در کرمان، نقش استعماری انگلیس در ایران را انکارناپذیر بیان و اعلام کردند: نیاز است در جریان بازدید از این موزه، ضمن تبیین نقش استعماری انگلیس در نفت در گذشته، دستاوردهای صنعت نفت پس از پیروزی انقلاب به درستی تشریح شود.  

باغ موزه كرمان از جمله بناهاي قديمی شهر كرمان است که در فاصله سال‌های 1195 تا 1206 (دوره زنديه) ساخته و منزل سيد‌ابوالحسن‌خان بيگلربيگی، والی كرمان بوده است. این ساختمان پس از ملی شدن نفت ابتدا در اختيار شركت ملی نفت و سپس شركت ملی پخش فرآورده‌های نفتی قرار می‌گيرد.

باغ موزه نفت‌سوزهای كرمان كه 12 اسفندماه 1399 افتتاح شد، از سه بخش اصلی نفت‌سوزها، ‌تاریخچه باغ، ساختمان و استقرار کنسول‌گری و شرکت پخش فرآورده‌های نفتی منطقه کرمان تشکیل شده است. بخش اصلی نفت‌سوزها متشکل از ۵ اتاق تو در تو در ساختمان عمارت تاریخی قرار گرفته است که هر یک از آنها راوی داستانی مرتبط با نفت‌سوزها هستند.

اتاق نخست با عنوان گرمایشی، روایت‌گر نفت‌سوزهایی است که گرما و حرارت تولیدی آنها در استفاده مدنظر بود. اتاق دوم روشنایی متصل بهم به دو موضوع روشنایی‌های خانگی، ثابت و روشنایی‌های متحرک و در مواردی غیرخانگی پرداخته شده است،‌ در اتاق سوم قطعات و اجزای تشکیل‌دهنده نفت‌سوزها و فرآیند تولید آنها و نیز تشریح عملکرد و راه‌اندازی تعدادی از این دستگاه‌ها نمایش داده شده است.

اتاق معرفی سازندگان ایرانی چهارمین بخش از این مجموعه به شمار می‌رود. در این اتاق فضایی برای معرفی مشاهیر و سازندگان داخلی نفت‌سوزها در سطوح افراد کارگاه‌ها و کارخانه‌های سازنده فراهم شده است. قصه سازندگان داخلی نفت‌سوزها نیز در نوع خود جالب است چرا که در مقطعی که ایران با تحریم مواجه شد و توان عرضه نفت خود را در بازار خارجی نداشت. آنها با تولیدات خود و ظرفیت‌سازی برای بازار داخلی مانع فشار بیشتر به مردم در مصرف نفت‌سوزها شدند.

فضایی تا حدی خاطره‌انگیز از خانه‌های ایرانی در اتاق پنجم به تصویر کشیده شده است. این اتاق، تداعی کننده حس و حال خانه‌های ایرانی در دهه ۲۰ خورشیدی است که با نمونه‌هایی از دستگاه‌های نفت‌سوز مزین شده است .

اتاق منفصل که در مسیر بازدید مقدم بر ساختمان ۵ اتاق در محوطه باغ قرار گرفته است از دیگر بخش‌های موزه نفت‌سوزها به شمار می‌رود. در اتاق منفصل با به نمایش گذاشتن مدارک، عکس‌ها، نقشه‌ها و دیگر مستندات تاریخچه فعالیت‌های نظامی، اقتصادی و فرهنگی انگلیس در جنوب ایران به تصویر کشیده شده است.