صنعت نفت پیشرو در توجه به میراث تاریخی و فرهنگی

يکشنبه بیستم اسفند ماه 1402صنعت نفت پیشرو در توجه به میراث تاریخی و فرهنگی

به گزارش مدیریت مرکز اسناد و موزه‌های صنعت نفت، حسین شاملی، مدیر این مرکز شنبه (۱۹ اسفندماه) در آیین افتتاح نخستین نمایشگاه موزه‌ها، اشیا و اسناد تاریخی صنعت نفت جنوب در اهواز با اشاره به اینکه شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب همیشه جز نخستین‌ها بوده است، اظهار کرد: این شرکت در توجه به مسائل فرهنگی نیز در جایگاه نخست قرار داد و برگزاری این نمایشگاه مبین این مهم است.

وی با بیان اینکه توجه به مسائل فرهنگی یک موضوع دغدغه‌محور است و سازمانی نیست، یادآور شد: در برنامه چهارم تا ششم توسعه بر این موضوع تأکید شده است که دستگاه‌هایی که دارای اماکن و اسناد میراثی هستند خودشان متولی نگهداری و نشر آثار و اسناد هستند.

مدیرمرکز اسناد و موزه‌های صنعت نفت با اشاره به اینکه صنعت نفت همیشه جزو نخستین‌ها بوده است، افزود: صنعت نفت هم اکنون با داشتن هشت موزه و نمایشگاه دائمی، ۱۱۴ اثر ثبت ملی شده، ۱۱ میلیون برگ سند تاریخی، در بین تمام دستگاه‌های کشور پیشرو است.

نقش غیرقابل انکار نفت در بخش‌های مختلف کشور

شاملی نقش نفت را در بخش‌های مختلف کشور از جمله اقتصاد، سیاست، فرهنگ، تحریم و ...  غیرقابل انکار دانست و گفت: رسالت ما با توجه به این نقش، نشر این اسناد و نشان دادن جایگاه واقعی صنعت نفت در ادوار مختلف تاریخ است.

وی با تأکید بر اینکه ثبت آثار تاریخی و حفظ میراث نفتی نباید خللی در انجام کارهای عملیاتی این صنعت ایجاد کند، افزود: به دستور مقام عالی وزارت، تهیه نظام‌نامه اختصاصی برای میراث صنعت نفت در حال پیگیری است تا با تدوین آن، ضمن حفظ میراث صنعت نفت خللی در کارهای عملیاتی انجام نشود.

مدیرمرکز اسناد و موزه‌های صنعت نفت به دیجیتال‌سازی اسناد صنعت نفت اشاره کرد و با بیان اینکه بستر مناسبی از سوی این مدیریت برای نمایش اسناد به صورت دیجیتال فراهم شده است، افزود: دورنمای ما این است تا یکسال آینده ۱۱ میلیون برگ سند تاریخی صنعت نفت که در مرکز اسناد نگهداری می‌شود به صورت دیجیتال دراختیار پژوهشگران و علاقه‌مندان برای استفاده بهینه قرار گیرد.

ضرورت تشکیل گنجینه نفت در اهواز

شاملی با اشاره به اینکه برگزاری نخستین نمایشگاه موزه‌ها، اشیا و اسناد تاریخی صنعت نفت فرصت مناسبی برای تأسیس گنجینه نفت در اهواز است که تشکیل آن نیاز به حمایت از سوی مدیران ارشد شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب دارد، اظهار کرد: در تهران هم اکنون این گنجینه با حدود ۹ هزار شی وجود دارد و لزومی ندارد تمام اشیاء تاریخی صنعت نفت به تهران منتقل شود.

وی در ادامه به موضوع تاریخ شفاهی صنعت نفت اشاره کرد و با یادآوری اینکه طبق دستورمقام عالی وزارت مدیریت مرکز اسناد و موزه‌های صنعت نفت مسئول تدوین تاریخ شفاهی کارکنان صنعت نفت است، افزود: در این زمینه اقدامات مناسبی از جمله تخصیص استودیو برای ثبت و ضبط خاطرات کارکنان این صنعت انجام شده است.

مدیرمرکز اسناد و موزه‌های صنعت نفت ادامه داد: مدیریت مرکز اسناد و موزه‌های صنعت نفت به تازگی فراخوانی برای آموزش تدوین تاریخ شفاهی صنعت نفت منتشر کرده است که علاقه‌مندان می‌توانند در آن ثبت‌نام کنند.  

احیای سایت میراثی

شاملی در بیان مطالب پایانی، احیای یک سایت میراثی را بهترین روش کاربری در آن مجموعه دانست و افزود: به‌عنوان نمونه اگر ساختمان دفتر مدیرعامل یکی از مناطق دارای ۹۰ سال قدمت باشد بدون تردید مهمانی که وارد آن مجموعه می‌شوند تحث تأثیر غنای آن مجموعه قرار می‌گیرند.

وی تأکید کرد: اگر در فضای میراثی قرار باشد بنایی الحاق شود بهتر است نمای بیرون آن متناسب با معماری فضای میراثی باشد.

نخستین نمایشگاه موزه‌ها، اشیا و اسناد تاریخی صنعت نفت جنوب از ١٩ تا ٢٢ اسفندماه و از ساعت ٩ صبح تا ١٧ عصر برگزار می‌شود.