تاریخ نفت از اکتشاف تا صادرات در «میدان نفتون»

دوشنبه ششم فروردين ماه 1403تاریخ نفت از اکتشاف تا صادرات در «میدان نفتون»

به گزارش مدیریت مرکز اسناد و موزه‌های صنعت نفت، «میدان نفتون، از آغاز تاکنون: گذری در تاریخ نفت از کاوش، اکتشاف، بهره‌برداری، انتقال، پالایش و صادرات نفت در ایران» به قلم پرویز آریان‌فر و زیر نظرکمیته مطالعات و انتشارات شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب در ۶ جلد منتشر شده است.

هر جلد کتاب «میدان نفتون از آغاز تاکنون» حدود ۶۰۰ صفحه (در مجموع ۳۵۰۰ صفحه) است که به ۶ فصل کاوش نفت، اکتشاف و تولید نفت، انتقال نفت و فرآورده‌های نفتی، پالایش نفت و توزیع فرآورده‌های نفتی، صادرات نفت و گاز و سایر فرآورده‌های نفتی و عملیات غیرصنعتی تقسیم شده است.

نویسنده کتاب که بازنشسته سال ۱۳۹۴ صنعت نفت ( شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب) است، انگیزه‌اش را از نگارش این کتاب که حدود ۱۵ سال زمان برای نوشتن آن صرف شد، علاقمندی به تاریخ نفت عنوان کرده است.

در نگارش این کتاب از منابع و کتاب‌های خارجی، آرشیو شرکت بی‌پی،  اسناد شرکت نفت انگلیس و ایران، اسناد و تلگراف‌های محرمانه کنسولگری انگلیس در ایران (اهواز، خرمشهر، شیراز، بوشهر، تهران و ...) در سامانه کتابخانه مرکز دیجیتال قطر و نشریات عمومی شرکت ملی نفت ایران و دیگر نشریات فنی شرکت‌های عامل نفت ایران استفاده شده و به موازات تحقیقات میدانی در مناطق مختلف نفت‌خیز انجام شده است.

آریانفر در مقدمه فصل اول این کتاب آورده است: به درستی مشخص نیست که بشر چه زمانی اولین‌بار نفت را مورد استفاده قرار داده است. اما مشخص شده است که انسان‌های ما قبل تاریخ، آتش‌های مقدسی را که از تراوشات گاز طبیعی از طریق روزنه‌ها و شکستگی‌ها به سطح زمین راه پیدا می‌کردند، روشن کرده و پرستش می‌کرده‌اند