به گزارش مدیریت مرکز اسناد و موزههای صنعت نفت، ۱۱۶ سال از فوران نخستین چاه نفت خاورمیانه در مسجدسلیمان میگذرد، نفت در این سالها فراز و فرودهای زیادی را پشت سر گذاشت از ملی شدن صنعت نفت تا اعتصاب کارکنان در سال ۱۳۵۷ از وابستگی به شرکتهای خارجی تا استقلال در بخشهای مهمی از صنعت. نفت با وجود پیمودن مسیر سخت اما همچنان نقش اصلی در اقتصاد ایران دارد.
نخستین کسی که حفاری چاههای نفت در جنوب ایران را با اراده خستگیناپذیر خود محقق ساخت، مردی میانسال به نام جورج رینولدز بود. همه چیز از یک اتفاق بزرگ حکایت میکرد. بوی گاز و صدای مهیب، همان چیزی که رینولدز سالها به دنبال آن بود. در شب ۲۵ مه ۱۹۰۸میلادی مطابق با پنجم خردادماه ۱۲۸۷ شمسی نفت از دل نخستین چاه فوران کرد. رینولدز از صحنه عملیات مسرورانه به دارسی چنین گزارش داد: «مفتخرم گزارش کنم که امروز صبح در ساعت ۴ به وقت ایران نفت در عمق ۳۶۰ متری از چاه شماره یک فوران کرد. جزئیات دیگر شامل غلظت و مقدار نفت متعاقبا اعلام خواهد شد.»
کشف نفت سرآغاز تحولات بزرگ در ایران بود و امروزه تقریبا در هر صنعتی ردپایی از نفت خام و فرآورده هایش دیده میشود. با دستیابی به طلای سیاه فصل جدیدی در تاریخ کشور گشوده شد و ایران به جمع کشورهای نفتخیز جهان پیوست.