تجدید خاطره پیشکسوتان در موزه‌های نفت

سه شنبه شانزدهم مرداد ماه 1403تجدید خاطره پیشکسوتان در موزه‌های نفت

به گزارش مدیریت مرکز اسناد و موزه‌های صنعت نفت، کمی پس از آنکه بوی نفت ایران را فرا گرفت (۱۲۸۷) و پالایشگاه آبادان (۱۲۹۱) راه‌اندازی شد، ضرورت آموزش کارگران ایرانی با توجه به گسترش فعالیت صنعت نفت بیش از پیش‌ احساس شد. کارگران ایرانی قرار نبود تا همیشه ساده بمانند.

در اعتصابات كارگری سال ۱۳۰۸ و سپس لغو قرارداد دارسی از سوی پهلوی اول، بندی در قرارداد ۱۹۳۳گنجانده شد كه طبق مفاد آن، شركت نفت انگليس و ایران به آموزش پیش از استخدام و تربيت نيروی ماهر كارگری، مهندسی وكارمندی ایرانی مکلف شد. بر اساس این قرارداد، آموزشگاه حرفه‌ای آبادان در سال ۱۳۱۲ خورشيدی (۱۹۳۳ ميلادی) تأسيس شد.

این آموزشگاه در دوران فعالیتش فراز و فرودهای زیادی را پشت‌ سر گذاشته است و هم اکنون یکی از موزه‌های فعال صنعت نفت است. تبدیل آموزشگاه حرفه‌ای آبادان به موزه صنعت نفت سبب شد بسیاری از کارآموزان پیشین این‌ آموزشگاه برای تجدید خاطره در محل این موزه حاضر شوند، یکی از این کارآموزان نجفقلی خاتمی است که هم‌اکنون در خرمشهر زندگی می‌کند.

او در گفت‌وگویی کوتاه با موزه‌داران موزه کارآموزان درباره حضور در آموزشگاه حرفه‌ای آبادان با یادآوری اینکه در سال ۱۳۲۵ وارد این آموزشگاه شده است، اظهار کرد: دو سال نخست حضور در این آموزشگاه به کارآموزی و دو سال به هنرجویی در پالایشگاه آبادان گذشت.

کارآموز پیشین آموزشگاه حرفه‌ای آبادان با اشاره به اینکه فعالیت خود در صنعت نفت را با بخش ابزار دقیق در پالایشگاه آبادان آغاز کرده است، افزود: بخش ابزار دقیق دارای اهمیت ویژه‌ای در آموزشگاه حرفه‌ای بود که تا سال ۱۳۵۳ در بخش کارگاه‌ها آموزش داده می‌شد.

خاتمی با یادآوری اینکه انجام فعالیت ورزشی در دوره کارآموزی برای بیش از ۱۵۰ کارآموز آن دوره ضروری بود، ادامه داد: زمین‌ها، سالن‌ها و دیگر محل‌های ورزشی کارآموزان، روبروی کارخانه و جنب استادیوم تختی قرار داشت، نام زمین فوتبال آن هم «گراند شاپوری» بود. مجموعه ورزشی کارآموزان از استادیوم تختی فعلی تا دبیرستان دکتر فلاح بود.

او تصریح کرد: همچنین در دبیرستان دکتر فلاح رینگ بوکس بود و در کنار آن استخر شنا و پایین‌تر از آن تعدادی سالن ورزشی برای پینگ پنگ، شطرنج، بیلیارد و در محوطه ی بیرونی، زمین‌های والیبال، بسکتبال و هندبال قرار داشت.

کارآموز پیشین آموزشگاه حرفه‌ای آبادان با بیان اینکه در سال ۱۳۳۰ به دلیل شرکت در فعالیت‌های مخالفت با شاه مجبور به ترک آبادان شده است، اظهار کرد: در طول دوره کاری خود در مناطق مختلف عملیاتی صنعت نفت از جمله در شرکت پان آمریکن، فلات قاره، کنگان، تأسیسات دریایی و ... فعالیت کرده‌ام.

خاتمی که در حال نگارش کتاب خاطراتش است با تأکید بر حفظ آثار تاریخی صنعت نفت بیان کرد: حفاظت و نگهداشت تاریخ و هویت وظیفه‌ی همگانی است.

آموزشگاه حرفه‌ای آبادان در سال ۱۳۱۲ خورشيدی (۱۹۳۳ ميلادی) تأسيس شد. این آموزشگاه محل آموزش کارگران پالایشگاه نفت آبادان بود که در آن مهارت‌های لازم مانند برق، مكانيک و فرآیند پالایش به کارگران و نیروها آموزش داده می‌شد.

1