به گزارش مدیریت مرکز اسناد و موزههای صنعت نفت، کیوان جورابچی، عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی در جریان برگزاری کارگاه آموزشی در موزه نفتسوزهای کرمان از این موزه با عنوان یک موزه خاص یاد و اظهار کرد: من از موزههای زیادی در کشورهای مختلف بازدید کردم اما موزه نفتسوزهای کرمان دارای ویژگی منحصر به فردی است و جذابیت خاصی برای بازدیدکنندگان دارد.
وی با بیان اینکه حال و هوای زیستن در موزه نفتسوزهای کرمان کاملا احساس میشود و به نوعی روح زندگی در این موزه جریان دارد، افزود: معماری ساختمان و فضای باغ این موزه در کمتر موزهای قابل مشاهده است.
همچنین حمیدرضا جیحانی، عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی هم در این کارگاه آموزشی به بررسی محوطه بیرونی این موزه (باغ) پرداخت و اظهار کرد: درختان زیبایی در این باغ قرار دارند که قدمت برخی از آنها به بیش از ۲۵۰ سال میرسدکه با توجه به این قدمت، باید توجه ویژهای به آن داشت.
موزه نفتسوزها، در عمارتی موسوم به «باغ آقا» راهاندازی شده است. این عمارت در آخر دوره زندیه و اوایل حکومت قاجاریه، به دستور ابوالحسنخان بیگلربیگی محلاتی، حاکم وقت شهر کرمان، در محله «زریسف»، یکی از مناطق خوشآب و هوا با قدمت بیش از هزار سال، بنا شد. مرزهای جغرافیایی کرمان، در آن سالها بسیار گسترده بود و استانهای سیستان و بلوچستان فعلی و همچنین هرمزگان را در برمیگرفت، بنابراین دروازه ورود به هندوستان محسوب میشد و برای کشور انگلیس که با قدرتهای حاضر در خاک ایران، یعنی روسیه و آلمان در رقابت بود، اهمیت ویژهای داشت.
فعالیت انگلیسیها در این باغ، تنها به موضوعات سیاسی محدود نمیشد، بلکه فعالیتهای نظامی، اقتصادی، تبلیغی و موارد از این دست را هم در بر میگرفت، به طوری که شرکت نفت انگلیس و ایران، نیز در این محوطه کار خود را آغاز کرد. بعد از ملی شدن صنعت نفت، این مجموعه ابتدا در اختیار شرکت ملی نفت بوده و با شکلگیری شرکت پخش فرآوردههای نفتی، بهعنوان مکانی برای اقامت مدیران ارشد و انجام برخی امور اداری و استخدامی، مورد بهرهبرداری قرار گرفت و تعدادی ساختمان مسکونی دیگر نیز در این مکان احداث شد. از سال ۱۳۹۴، مدیریت مرکز اسناد و موزههای صنعت نفت، به همراه مدیریت شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی منطقه کرمان، پس از بررسی اهمیت و ارزش تاریخی عمارت «باغ آقا» تصمیم به بازسازی ساختمان گرفتند و بر موضوع نفتسوزها و راهاندازی موزهای با همین نام در این محوطه، توافق کردند.
این موزه از سه بخش اصلی نمایش با موضوعات «نفتسوزها»، «تاریخچه باغ»، «ساختمان و استقرار کنسولگری» و نیز «شرکت پخش فرآوردههای نفتی منطقه کرمان» تشکیل شده است. بخش اصلی نفتسوزها، متشکل از پنج اتاق تو در تو در ساختمان عمارت تاریخی قرار گرفته است که هر یک از آنها راوی داستانی مرتبط با نفتسوزهاست.
کارگاه آموزشی موزه نفتسوزهای کرمان با حضور جمعی از اسانید مرمت و معماری در موزه نفتسوزهای کرمان برگزار شد.