تاریخ نفت در آذرماه/بخش سوم

دوشنبه نوزدهم آذر ماه 1403تاریخ نفت در آذرماه/بخش سوم

تاریخ ایران در یکصد و ۱۶ سال اخیر ورق که بخورد می‌توان نقش نفت را در تمام رویدادهای کشور از کودتا و جنگ تا انقلاب و رانت‌خواری به صورت آشکارا دید. نفت در تمام این سال‌ها روزهای تلخ و شیرین زیادی را در تاریخ ایران ثبت کرده که مدیریت مرکز اسناد و موزه‌های صنعت نفت در تلاش است روایت این روزها را با همکاری سوده ابراهیم‌زاده، پژوهشگر کتاب «تقویم تاریخ صنعت نفت ایران» در اختیار مخاطبان قرار دهد. بخش سوم دربرگیرنده روایت روزهای آذر‌ماه سال‌های 1356 تا 1386 است.

1358 شمسی/1979 میلادی

آذر

معینفر، وزیر نفت، گفت: «شرکت ملی نفت طی تلگرامی به شرکتهای نفتی خارجی اعلام کرد تا اطلاع بعدی از پرداخت صورتحسابهای سابق که از طریق بانکهای امریکایی و با ارز امریکایی واریز میشد، خودداری کنند.»

معینفر، وزیر نفت، گفت: «هرگونه منع صادرات فولاد ژاپن به ایران با عمل متقابل منع صادرات نفت ایران مواجه خواهد شد

3 آذر: معینفر گفت: «ابتدای آبانماه جاری، موجودی بنزین 130 میلیون لیتر بود که در پایان این ماه به حدود 170 میلیون لیتر رسید. موجودی نفت سفید در ابتدای آبان حدود 220/1 میلیارد لیتر بود که در پایان آبان به حدود 250/1 میلیارد لیتر رسید. این رقم در سال 1357 معادل 680 میلیون لیتر و در سال 1356 حدود 740 میلیون لیتر بوده است. موجودی نفتگاز نیز که در ابتدای آبان 425 میلیون لیتر بود، در پایان آبان با وجود برداشت برای مصرف زمستان، حدود 460 میلیون لیتر و بیش از موجودی اول ماه بوده است.»

عبدالکریم غریب، اولین سفیر الجزایر در ایران، گفت: «ایران و الجزایر باید در سیاست نفتی خود در اوپک هماهنگ باشند

4 آذر: معینفر، وزیر نفت، گفت: «میزان استخراج نفت ما محدود به 5/3 میلیون بشکه است که 700 هزار بشکه آن به مصرف پالایشگاههای داخلی میرسد و بقیه صادر می‌شود. به همه کشورهای دنیا جز اسرائیل، افریقای جنوبی و امریکا نفت صادر میکنیم.»

6 آذر: معینفر، وزیر نفت، برای بازدید از تأسیسات گاز به اصفهان سفر کرد. او در گفتگویی، درباره پیشنهاد رئیس جمهور برای دوقیمتی شدن نفت گفت: «چون افزایش قیمت نفت ازسوی کشورهای اوپک به کشورهای در حال توسعه فاقد نفت آسیب خواهد زد، آقای بنی صدر پیشنهاد کرد ما میتوانیم نفت را به کشورهای در حال توسعه و فقیر ارزانتر و به کشورهای غنی و صنعتی گرانتر بفروشیم.» 

7 آذر    

حسن مرشد به معاونت وزارت نفت و قائممقام وزیر در شرکتهای وابسته و عبدالرحیم گواهی به معاونت وزارت نفت انتخاب شدند.

دو خط‌لوله در 20 کیلومتری جاده اهواز ـ اندیمشک توسط خرابکاران منفجر و ارتباط لولهها با چاه قطع شد. این دو خطلوله، نفت را از واحدهای شماره 20 و 50 به واحد بهرهبرداری شماره 3 اهواز انتقال میداد. این انفجار در تولید نفت مشکلی پیش نیاورد.

10 آذر   

بنیهاشم، رئیس خطوط لوله منطقه اصفهان، در مصاحبهای اعلام کرد: «خطلوله جدید نفت، به نام مارون، با ظرفیت روزانه 500 هزار بشکه نفت خام از 30 کیلومتری امیدیه خوزستان، به قطر 36 اینچ به تلمبهخانه شماره 1 مارون کشیده شد و از اینجا به وسیله 6 تلمبهخانه، نفت خام به اصفهان هدایت میشود. این خطوط با هزینه 50 میلیارد ریال و با کمک چند شرکت خارجی احداث شد

دو خط‌لوله 8 اینچ برای انتقال مواد سوختی مورد نیاز هواپیما از تلمبهخانه اصفهان به فرودگاه جدید این شهر همزمان با افتتاح فرودگاه به بهرهبرداری رسید.

11 آذر: وزیر نفت اعلام کرد برای شرکت در جلسه محدود وزیران اوپک (با حضور وزیران نفت کشورهای ونزوئلا، کویت، بحرین، عربستان، لیبی و الجزایر) به عربستان خواهد رفت تا سیاست نفتی ایران در زمینه کاهش تولید نفت را مطرح کند.

12 آذر: معینفر، وزیر نفت، اعلام کرد: «وزیران نفت عضو اوپک تصمیم نهائی درباره سطح تولید نفت کشورهای عضو را در جلسهای که 17 دسامبر در کاراکاس تشکیل میشود، اعلام خواهد کرد. به احتمال زیاد، اعضای اوپک برای جبران کمبود تولید نفت ایران، تولید خود را افزایش نخواهند داد

14 آذر      

در کنفرانس کشورهای عرب تولیدکننده نفت، پس از اینکه سوریه و لیبی پیشنهاد تنظیم قطعنامهای برای حمایت از موضع ایران در مقابل امریکا را دادند، احمد زکی یمانی، وزیر نفت عربستان، با اعلام اینکه اوپک نهادی اقتصادی است نه سیاسی، بهعنوان اعتراض جلسه کنفرانس را ترک کرد.

شرکتهای «رویال داچ شل» و «بریتیش پترولیوم» اعلام کردند که از آنها دعوت شده است تا نمایندگان خود را برای مذاکره با شرکت ملی نفت ایران درباره خرید نفت ایران در سال آینده به تهران بفرستند.

 15 آذر     

معینفر، وزیر نفت، در قم با امام خمینی دیدار کرد و درباره سفر به عربستان و کنفرانس اوپک و نیز سفر به کشورهای الجزایر، لیبی و کویت گزارش داد.

رئیس صنایع آلمان از دولتهای غربی خواست تا وقتی موضوع گروگانهای امریکایی در ایران به سرانجام مطلوب نرسید، از ایران نفت نخرند.

شورای اسلامی کارکنان شرکت حفاری سدکو ـ سد ایران، با ارسال اساسنامه شرکت ملی حفاری نفت ایران به وزیر نفت، خواستار بررسی آن شد.

اتحادیه مشترک کارکنان صنعت نفت ایران با ارسال نامهای سرگشاده از دولت و شورای انقلاب خواست درباره فعالیتهای پشت پرده، درباره چگونگی استخراج و صدور گاز شاهلوله دوم توضیحاتی ارائه دهند.

18 آذر     

روزنامه ژاپنی مائینیچی نوشت: «با فشارهای امریکا مبنیبر اینکه ژاپن سهمیه نفت صادراتی ایران به امریکا را نخرد، شرکتهای نفتی ژاپن مقدار زیادی نفت تکمحمولهای به قیمت گزاف از ایران خریدند

وزیر نفت ایران در سفر به الجزیره، با بنی القاسم، وزیر انرژی این کشور، گفتگو کرد. ایران و الجزایر مسئله پرداخت پول نفت در معاملات نفتی به دلار را در کنفرانس اوپک مطرح خواهند کرد‌‌.

انجمن اسلامی کارکنان صنعت نفت در اطلاعیهای خواست: «کارگران صنعت نفت عربستان، بر ضد امپریالیسم امریکا و صهیونیسم به پا خیزند و خود را از یوغ آنها برهانند

20 آذر      

سایروس رابرت ونس، وزیر خارجه امریکا، پس از چهار ساعت گفتگو با رهبران انگلستان برای فشار آوردن به دولت ایران، برای دیدار با ژیسکار دستن (Giscard. d Esting)، رئیسجمهور فرانسه، به پاریس رفت. جلب همکاری فرانسه کاری دشوار بود، زیرا فرانسه روزانه 110 هزار بشکه نفت از ایران میخرید.

حسن حبیبی، سخنگوی شورای انقلاب، گفت: «شورای انقلاب به وزیر نفت مأموریت و اختیار لازم را داد تا درباره میزان تولید نفت و کمک به صندوق مشترک اوپک در کنفرانس اوپک در کاراکاس تصمیمگیری کند

21 آذر: معینفر، وزیر نفت، گفت: در جلسه آینده اوپک، ایران افزایش قیمت نفت را مطرح و به کشورهای عضو برای نظارت بر سطح تولید تأکید و تولید خود را در سطح 3 تا 5/3 میلیون بشکه تثبیت خواهد کرد.

22 آذر   

رابرت برد و راسل رانگ، دو سناتور امریکایی، از دولت ژاپن به دلیل خرید نفت ایران انتقاد کردند.

اتحادیه مشترک کارکنان صنعت نفت ایران از کارکنان شرکتهای نفتی مصر و عراق خواست در برابر امپریالیسم به پا خیزند و اجازه ندهند نفت آنها رایگان در اختیار کشورهای سرمایهداری قرار گیرد.

علیاکبر معینفر، وزیر نفت، گفت: «به طور کلی در بیشتر کشورهای عضو اوپک، گرایش به کاهش میزان تولید وجود دارد. افزایش قیمت حتمی است.»

23 آذر: معینفر، وزیر نفت، به همراه وزیر نفت الجزایر، به کاراکاس رفت. ایران خواهان قیمت 30 دلاری برای هر بشکه است.

24 آذر    

عبدالرحمان عتیقی، وزیر دارایی کویت، در سمینار بانکداران و سرمایهگذاران، مسدود شدن دارایی ایران از سوی امریکا را محکوم و بر لزوم حمایت از ایران در مقابل امریکا تأکید کرد. او همچنین گفت: «کویت تولید نفت خود را کاهش خواهد داد

ژاپن با فشار امریکا مجبور شد تا زمان آزاد شدن گروگانهای امریکایی، واردات نفت از ایران را به میزان قبل از اشغال سفارت امریکا در ایران، یعنی 620 هزار بشکه در روز، کاهش دهد.

25 آذر: کشورهای قطر، عربستان و امارات پس از دیدار میلر، وزیر دارایی امریکا، قبل از تشکیل کنفرانس اوپک در کاراکاس، قیمت نفت خود را در هر بشکه 6 دلار افزایش دادند. ونزوئلا نیز از آنها پیروی کرد. بسیاری اقدام چهار کشور نامبرده را از بین بردن وحدت اعضای اوپک در زمینه قیمتگذاری دانستند.

26 آذر: معینفر، وزیر نفت، در کاراکاس در مصاحبه با تلویزیون سی‌بیاس امریکا اعلام کرد: «ایران قصد ندارد تولید نفت را افزایش دهد

27 آذر   

ایران و لیبی خواهان افزایش قیمت نفت به 40 دلار در هر بشکه شدند.

امریکا رسماً از ژاپن خواست برای تحریم اقتصادی ایران تا آزاد شدن گروگانهای امریکایی همکاری کند.

28 آذر   

لوله اصلی نفت در شاهرود بر اثر برخورد بیل مکانیکی شهرداری ترکید و نفت با ارتفاع 100 متر فوران کرد که با تلاش مأموران شرکت نفت، لوله تعمیر شد.

وزیران نفت اوپک بر سر قیمت نفت به توافق نرسیدند.

ژاپن اعلام کرد روزانه 620 هزار بشکه نفت ایران را خریداری خواهدکرد. این تصمیم رسماً به اطلاع فرستاده ویژه کارتر رسانده شد.

30 آذر: آیتالله منتظری گفت: «کشورهای اسلامی میتوانند با قطع نفت، کشورهای دنیا را متزلزل کنند.» او پیشنهاد داد یک روز صدور نفت کشورهای اسلامی به امریکا قطع شود.

1359 شمسی/1980 میلادی

2 آذر: خبرگزاری پارس اعلام کرد: «70 درصد مصرفكنندگان گازوئیل كوپن زردرنگ مصرفی خود را دریافت كرده و 55 درصد از آنان گازوئیل خود را تحویل گرفتهاند

3 آذر: به دلیل اختلاف بهای گاز برای خانههایی با کنتورهای 10 و 20 مترمکعبی که مشمول گازبهای ثابت نمیشد، پیشنهاد شد گازبها برای تمام مصرفکنندگان بر اساس مساحت زیربنا تعیین شود.

ایران و بلوک شرق

دولت شوروی خواستار ادامه صادرات گاز ایران به آن کشور شد. ایران در شرایطی حاضر به ادامه صادرات گاز به شوروی بود که این دولت با افزایش قیمت گاز سالهای 1979-1980 موافقت کند و بهای گاز تحویلی در آن سالها را به دولت ایران بپردازد.

سفارش ساخت 20 هزار رگلاتور مورد نیاز کشور به سازندگان داخلی داده شد.

برای رفع احتیاجات داخلی، سفارش خرید 12 هزار رگلاتور از خارج صادر شد.

17 آذر: با افزایش مصرفکنندگان داخلی، اجرای طرحهای جمعآوری گاز در دستور کار قرار گرفت.     

18 آذر: اجلاس آ اوپك، موضوع راههای جلوگیری از نتایج وخیم جنگ ایران و عراق  را به بحث گذاشت.

19 آذر  

وزیر نفت عراق اعلام کرد: «وزیر نفت ایران تا پایان جنگ آزاد نخواهد شد

ستاد مشترك ارتش اعلام کرد: «پالایشگاه نفت و گاز كركوك و تأسیسات صنعتی بصره بمباران شد

20 آذر: ستاد بسیج اقتصادی اعلام کرد: «توزیع كوپن و دریافت آن به جهاد سازندگی واگذار شد

21 آذر: سیدحسن سادات، معاون وزیر نفت، گفت: «ایران برای استفاده سیاسی ـ اقتصادی از نفت و محكوم كردن دستگیری تندگویان در اجلاس اوپک شركت خواهد كرد. بسیاری از كشورهای عضو اوپك، بهویژه اندونزی كه میزبان این اجلاس است، برای آزادی تندگویان به دولت صدام هشدار دادهاند و گفتهاند این عمل اوپك را دچار تفرقه كرده است.»

23 آذر: وزیر نفت امارات متحده عربی گفت: «جنگ میان ایران و عراق بخش عمده بحث چهارساعته وزرای اوپك در جلسه خصوصی پیش از اجلاس را به خود اختصاص داد. یك كمیته ششملیتی شامل ایران، عراق، اندونزی، ونزئلا، لیبی و عربستان سعودی مسئول رسیدگی به این مسئله شد

24 آذر: اجلاس اوپك در فضای پرتشنجی آغاز شد.

25 آذر

صدور نفت عراق به هند قطع شد.

خبر درگیری نمایندگان ایران و عراق در کنفرانس اوپک تکذیب شد.

صادرات گاز به شوروی با برخی تغییرات مورد موافقت قرار گرفت.

1361 شمسی/1982 میلادی

29 آذر        

▪ با تلاش کارکنان، تولید بخش اول پالایشگاه اصفهان 50 درصد و بخش دوم آن، 35 درصد افزایش یافت و مجموع ظرفیت دو بخش پالایشگاه به 285 هزار بشکه در روز رسید. با تغییراتی که در ساختار پالایش نفت این پالایشگاهها صورت گرفت، حدود یک میلیارد دلار در هزینههای عملیاتی شرکت نفت صرفهجویی شد.

▪ شصت و ششمین اجلاس وزرای اوپک به کار خود پایان داد. سقف تولید در این اجلاس 5/18 میلیون بشکه در روز تعیین شد.

1364 شمسی/1985 میلادی

5 آذر: آقازاده، وزیر نفت، انتصابات جدید در وزارت نفت را چنین اعلام کرد:

محمدحسن تولایی، معاون وزیر در امور گاز و مدیرعامل شركت ملی گاز ایران؛ مهندس بهشتیان، معاون امور اداری و مالی وزارتخانه و كلیه مسئولیتهای امور اداری شركت ملی نفت؛ دكتر جواد عاصمیپور، مدیر مناطق نفتخیز (سرپرست جنوب)؛ مهندس محمد نراقی، مدیر مهندسی و طرحهای شركت ملی گاز ایران.

30 آذر: اولین سری از تاكسیهای گازسوز در تهران آغاز به کار کرد.

1366 شمسی/1987 میلادی

14 آذر

نخستوزیر کلنگ مجتمع پتروشیمی تبریز را به زمین زد.

1367 شمسی/1988 میلادی

5 آذر: پس از بررسی تقاضای مدیریت اکتشاف و تولید درباره لزوم انجام عملیات لرزهنگاری در میدانهای مشترک اسفندیار ـ لولو، فروزان ـ مرجان و فرزاد ـ حسبه، با انجام این عملیات موافقت شد.

22 آذر: شرکت ملی نفت ایران با انجام مذاکره درباره فروش سهام ایران در پالایشگاه ناترف افریقای جنوبی به میزان حداقل 5/5 میلیون دلار و تصفیه حساب نهائی با شرکتهای «توتال» و «ساسول» (Sasol) موافقت کرد.

30 آذر: فاز اول پالایشگاه گاز بیدبلند با حضور نخستوزیر افتتاح شد.

1368 شمسی/1989 میلادی

آذر      

ساخت قطعه سوم خط لوله سرخون ـ سرچشمه آغاز شد.

11 آذر: طرح بزرگ تزریق گاز گچساران با ظرفیت 300 میلیون فوت مکعب به بهرهبرداری رسید.

28 آذر: سخنگوی وزارت نفت اعلام كرد: «ساعت 3 به وقت محلی، نفتكش خارگ 5 در آبهای افریقای شمالی بر اثر طوفان شدید و ایجاد جرقه آتش گرفت، اما خدمه آن با کمک یگان شناور روسی نجات یافتند. این كشتی حامل یك میلیون و 900 هزار بشكه نفت بود.»

30 آذر: سوبراتو، دبیركل اوپك، اعلام كرد: «بهای نفت اوپك در بازار جهانی با وجود بالا بودن سطح تولید اعضای آن از مرز هر بشكه 18 دلار گذشت.»

1369 شمسی/1990 میلادی

27 آذر

دیوان لاهه پس از 7 سال بررسی، پرونده کنسرسیوم را مختومه اعلام کرد.

1372 شمسی/1993 میلادی

‌‌‌ معاون ویژه نخستوزیر پاكستان گفت: «هزینه احداث خط‌لوله انتقال گاز ایران به پاكستان 4 تا 5/4 میلیارد دلار برآورد شده است.»

1373 شمسی/1994 میلادی

آذر

سهمیه تولید هر یك از 12 كشور عضو اوپك برای سال آینده میلادی به این شرح مشخص شد: ایران، 3 میلیون و 600 هزار؛ الجزایر،750 هزار؛ گابن،287 هزار؛ اندونزی، یک میلیون و320 هزار؛ عراق،400 هزار؛ كویت، 2 میلیون؛ لیبی، یک میلیون و 390 هزار؛ نیجریه، یك میلیون و 865 هزار و عربستان 8 میلیون بشکه در روز.

‌‌ شركت ملی نفت ایران در جایگاه چهارم شركتهای بزرگ نفت و گاز جهان قرار گرفت.

با حضور رئیسجمهور، بهرهبرداری از دو اسکله بارگیری و 25 مخزن نفت بازسازیشده در جزیره خارگ آغاز شد. این اقدامات تاکنون 270 میلیون دلار معادل 130 میلیارد ریال هزینه در برداشته است. اسکله دریایی «آذرپاد» شامل 4 پهلوگیر با توان بارگیری کشتیهای 500 هزار تنی در فاصله 1500 متری غرب جزیره خارگ، از جمله اسکلههای این مجموعه است.

2 آذر: بر اساس تصمیم اخیر اعضای اوپک، تا زمانیكه قیمت نفت به 21 دلار در هر بشكه برسد، اوپك سقف تولید خود را تغییر نمیدهد. اجلاس كنونی اوپك سقف تولید را برای 6 ماه آینده 52/24 میلیون بشكه در روز تعیین كرد.

18 آذر: لهستان و ایران برای افزایش روابط تجاری، موافقتنامه اقتصادی امضا كردند. بر اساس این توافقنامه، لهستان در ازای صدور محصولات شیمیایی و ماشینآلات الكتریكی به ایران، 5/1 میلیون تن  نفت از ایران وارد خواهد كرد.

29 آذر: در آخرین آمار هفتهنامه نفتی «انرژی كامپس» چاپ لندن، ایران در ماه اكتبر به‌طور متوسط روزانه 525 هزار بشكه نفت به ژاپن صادر كرده كه 4/33 درصد بالاتر از سطح سال قبل بوده است.

1374 شمسی/1995 میلادی

6 آذر: با حضور معاون اول رئیسجمهور و وزیر نفت، مرحله دوم پتروشیمی اراک به بهرهبرداری رسید و 6 محصول جدید پتروشیمی اراک شامل اکسید اتیلن، اتیلن گلایکول، اسید استیک، استات وینیل، بوتادین و پلی بوتادین در خط تولید قرار گرفت.

10 آذر: با حضور رئیسمجلس و وزیرنفت، فاز دوم پالایشگاه گازی کنگان افتتاح شد. به گفته وزیر نفت، تمامی قسمتها و پروژههای این طرح را متخصصان و مهندسان ایرانی انجام دادند. ظرفیت تولید گاز طبیعی این پالایشگاه که بیش از 50 درصد گاز طبیعی مورد نیاز کشور را تأمین میکند، 79 میلیون تن در روز است و برای راهاندازی فاز دوم آن 500 میلیارد تومان هزینه شده و تولید مایعات گازی این پالایشگاه از 20 هزار بشکه به 50 هزار بشکه افزایش یافته است.

15 آذر: هماندیشی بینالمللی نفت و گاز دریای خزر به ابتکار وزارت نفت ایران در تهران برگزار شد.

21 آذر: هماندیشی بین‌المللی نفت و گاز منطقه دریای خزر در تهران پایان یافت. معاون وزیر امور خارجه در پایان این نشست گفت : « ایران اقتصادیترین راه برای صدور نفتخام به قفقاز است.»

1375 شمسی/1996 میلادی

2 آذر: بهرهبرداری از تأسیسات عظیم پروژه تزریق گاز بیبی حکیمه گچساران در حضور رئیس جمهور آغاز شد. با اجرای این طرح، یک میلیارد و 140 میلیون بشکه نفت مانده در مخازن زیرزمینی این منطقه قابلاستخراج میشود و از سوزانده شدن 150 میلیون فوت مکعب گاز همراه نفت به ارزش روزانه 220 هزار دلار جلوگیری می‌شود.

15 آذر: در اولین نشست کمیسیون مشترک ایران و روسیه در مسکو، قرارداد گسترش همکاری در زمینه نفت و گاز بین دو کشور امضا شد. بر اساس این قرارداد که به امضای رئیس امور کمیسیون مشترک معاونت امور بینالملل ایران و  معاون اول وزیر سوخت و انرژی روسیه رسید، دو کشور علاقهمندی خود را برای ساخت و اجرای طرحهای مربوط به خطوط لوله نفت و گاز، طراحی و تجهیز پالایشگاههای کشورهای مختلف، ایجاد مراکز تحقیقاتی و آموزش مشترک برای انتقال دانش ـ به‌‌ویژه در امور نفت، گاز و پتروشیمی ـ اعلام کردند.

22 آذر: بهرهبرداری از خطلوله 42 اینچی پالایشگاه گاز فراش‌بند فارس به طول 360 کیلومتر با تلاش متخصصان ایرانی آغاز شد.

1376 شمسی/1997 میلادی

20 آذر

طی مراسمی با حضور قائممقام وزیر نفت در امور تولید، دستگاه حفاری ابوذر به بهرهبرداری رسید. درحال حاضر 42 دستگاه حفاری خشکی و 4 دستگاه حفاری دریایی در کشور مشغول به کار است.

1377 شمسی/1998 میلادی

10 آذر: طرح ضربتی تأمین نیروی متخصص و کارآمد بخش بالادستی نفت و گاز به اجرا گذاشته شد تا کمبود شدید نیروهای متخصص و کارآمد در بخش بالادستی صنعت نفت، بهویژه نیروی انسانی متخصص در سطح کارشناسی ارشد رشتههای مهندسی نفت و گاز با گرایشهای مهندسی مخازن نفت و گاز، مدیریت مخازن، اکتشاف و ارزیابی مخازن، حفاری، تولید و بهرهبرداری مخازن نفت و گاز، ژئوفیزیک، زمینشناسی نفت و ژئوشیمی برطرف شود.

13 آذر: یوسف یوسفی، رئیس جدید اوپک، خواستار تشکیل اجلاس سران کشورهای عضو این سازمان برای نجات بازار نفت از بحران شد. در پایان یکصد و ششمین اجلاس اوپک، سقف تولید بر مبنای توافق تیرماه به میزان 4/24 میلیون بشکه در روز باقی ماند. زنگنه، وزیر نفت، در این اجلاس اعلام کرد: «ایران تمایل دارد تولید نفت خود را به میزان 5/1 میلیون بشکه در روز کاهش دهد.»

16 آذر: بیژن زنگنه، وزیر نفت، اعلام کرد: «از سال آینده یارانه بنزین بهصورت نقدی به دارندگان خودرو پرداخت میشود.»

19 آذر: رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: «تصویب نشدن نرخ پیشنهادی برای بنزین، دولت را وادار به استقراض خواهد کرد.»

1379 شمسی/2000 میلادی

16 آذر:کمیسیون اروپا از طرح انتقال گاز ایران به اروپا حمایت کرد.

28 آذر: مصرف بنزین در مقایسه با سال گذشته 9 درصد افزایش یافت. افزایش بیرویه مصرف بنزین در کشور موجب شد که در 7 ماهه نخست سال بهطور متوسط روزانه 42 میلیون و 600 هزار لیتر از این فراورده در کشور مصرف شود که این مقدار طی 7 ماهه اول سال گذشته 39 میلیون و یکصد هزار لیتر بود.

1380 شمسی/2001 میلادی

25 آذر

بهرهبرداری از فازهای دوم و سوم میدان گازی پارس جنوبی آغاز شد.

1382 شمسی/2003 میلادی

میرمعزی، معاون وزیر و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، از کارگاهها و تأسیسات در حال احداث طرح آماک و فاز اول این طرح که آماده بهرهبرداری بود، بازدید کرد. با اجرای کامل طرح آماک، علاوه بر جلوگیری از سوزاندن گازهای همراه، بیش از 27 هزار بشکه مایعات گازی حاصل میشود که از این میزان حداقل 5 هزار بشکه از کارخانههای شیرینسازی به دست میآید. این طرح به احداث حدود 180 کیلومتر خط لوله انتقال گاز نیاز دارد.

1384 شمسی/2005 میلادی

13 آذر: رئیسجمهور اعلام کرد که سیدکاظم وزیری هامانه را بهعنوان وزیر پیشنهادی نفت به مجلس معرفی کرده است.

20 آذر: سیدکاظم وزیری هامانه وزیر نفت شد. نمایندگان مجلس با 172 رأی موافق به وزیری هامانه، وزیر پیشنهادی نفت، رأی اعتماد داد.

1386 شمسی/2007 میلادی

21 آذر

مجلس 2 درصد از درآمد حاصل از صادرات نفتخام و گاز طبیعی را به استانهای نفتخیز و گازخیز و شهرستانها و بخشهای محروم کشور اختصاص داد.

ادامه دارد....