تاریخ ایران در یکصد و ۱۶ سال اخیر ورق که بخورد میتوان نقش نفت را در تمام رویدادهای کشور از کودتا و جنگ تا انقلاب و پس از آن به صورت آشکارا دید. نفت در تمام این سالها روزهای تلخ و شیرین زیادی را در تاریخ ایران ثبت کرده که مدیریت مرکز اسناد و موزههای صنعت نفت در تلاش است روایت این روزها را با همکاری سوده ابراهیمزاده، پژوهشگر کتاب «تقویم تاریخ صنعت نفت ایران» در اختیار مخاطبان قرار دهد. بخش سوم در برگیرنده روایت روزهای دیماه سالهای 1352 تا 1363 است.
1352 شمسی/1973 میلادی
▪ سردترین زمستان اروپا و امریكا، پمپ بنزینهای خلوت و كارخانههای بینفت، تیتر اول بسیاری از مطبوعات بود.
▪ کنفرانس وزیران نفت و دارایی اوپک برای تعیین قیمت نفت خلیجفارس در تهران برگزار شد.
2 دی: شاه اصول قیمتگذاری نفت را اعلام کرد و یادآور شد که درآمد نفتی ایران در سال به 14 میلیارد دلار خواهد رسید.
6 دی: افزایش حقوق كارگران نفت تصویب شد.
11 دی: لیبی قیمت نفتخام خود را به 76/18 دلار افزایش داد.
26 دی: مذاکرات سری نفت بین مقامات شرکت نفت و نمایندگان شرکتهای معروف انگلیسی و امریکایی در تهران آغاز شد.
1353 شمسی/1974 میلادی
◌ دی
▪ گروه حفاری در ناحیه 4 خلیجفارس، میدانی با حدود 200 تریلیون فوت مكعب ذخیره گاز کشف کردند.
▪ شركت ملی گاز با شركتهای «DISTRIGAS,ELPASO و SOPEX» مقاولهنامهای برای صادرات مشارکتی گاز طبیعی به اروپا و امریكا امضا کرد.
▪ ساخت كارخانه كربن بلاك اهواز به پایان رسید و كار آزمایشی خود را آغاز کرد.
2 دی: ژاک شیراک (Jacques Chirac)، نخستوزیر فرانسه، با منوچهر اقبال دیدار و مذاکره کرد.
4 دی
▪ نخستوزیر یوگسلاوى برای مذاکره درباره نفت، صنایع هوایى و خودروسازى وارد تهران شد.
▪ ایران با شركتهای «ElPaso, Distrigas و SoPex» تفاهمنامهای برای صادرات مشارکتی گاز طبیعی مایع به اروپا و امریكا امضا کرد. بر اساس این طرح در مرحله اول، روزانه 2 میلیارد فوت مكعب گاز طبیعی مایع و در مرحله دوم روزانه 3 میلیارد فوت مكعب گاز صادر شد. در این طرح، 5 هزار و 900 میلیون دلار برای ایجاد تأسیسات در ایران و خرید 34 فروند كشتی حمل گاز طبیعی مایع هزینه شد. این مشاركت بر اساس سهام 50 درصد بود. عملیات بهرهبرداری در ایران كشتیرانی تا بنادر اروپا و امریكا بود.
1354 شمسی/1975 میلادی
21 دی: ایران و ژاپن، قراردادی 8/1 میلیارد دلاری برای سرمایهگذاری در صنایع پتروشیمی و نفت امضا کردند.
24 دی
▪ شرکت ملی نفت اعلام کرد: «کنسرسیوم نفت در یک سال گذشته، روزانه 740 هزار بشکه کمتر از میزان تعهد خود از ایران نفت خریده و 150 میلیون دلار بابت هزینه سرمایهای به ایران بدهکار است.»
▪ تیم بسکتبال بانوان صنعت نفت در دور آخر مسابقات بسکتبال بانوان تهران بر تیم بانوان شاه پیروز و به لیگ سراسری ایران راه یافت.
1355 شمسی/1976 میلادی
◌ دی
▪ ساخت تأسیسات بهرهبرداری از منابع نفت جزیره سیری در فلات قاره، شامل 3 مخزن بزرگ نفتی، 2 اسكله و 3 خطلوله به طول 23 كیلومتر و همچنین ساخت رستوران و اقامتگاه كاركنان به شرکتهای پیمانكاری «اراپ» و «سوفیران» سپرده شد.
8 دی
ركورد جدید تصفیه و تولید فراورده در پالایشگاه آبادان
نفتخام 14 میلیون و 552 هزار و 790 بشكه
قیر 325 هزار و 819 بشكه
گاز مایع 193 هزار و 260
50 درصد از ظرفیت تولید پالایشگاه به مصرف داخلی كشور رسید.
15 دی: اداره کل گمرک اعلام کرد: «در سال گذشته، جمع صادرات مواد نفتی و غیرنفتی ایران مبلغ یک تریلیون و 307 میلیارد و 481 میلیون ریال بود که از این مبلغ 40 میلیارد و 722 میلیون ریال آن، برابر 11/3 درصد کل صادرات مربوط به کالاهای صنعتی و سنتی و بقیه مربوط به نفت بوده است.»
23 دی: قرارداد بزرگ اقتصادی - صنعتی بین ایران و انگلیس منعقد شد. به موجب این قرارداد، دولت انگلستان در صنایع خودروسازی، برقیکردن راهآهن و احداث ناوشکن نفتکش، مونتاژ تراکتور و موتور دیزل در ایران سرمایهگذاری کرد. اعلام شد، در سال گذشته یک میلیارد دلار کالا از انگلستان وارد شد و صادرات غیر نفتی ایران 14 میلیون دلار بود.
25 دی: سازمان برنامه اعلام کرد که صادرات مستقیم و غیرمستقیم نفت ایران، کاهش یافته و به روزانه 3 میلیون و 500 هزار بشکه نفت رسیده است.
1357 شمسی/1978 میلادی
5 دی: در پی اعتصاب کارکنان صنعت نفت، پالایشگاه آبادان و پایانه نفتی خارگ، تولید نفت به کمترین میزان خود رسید و صادرات نفت قطع شد. امامخمینی (ره) در پیامی از اعتصابکنندگان صنعت نفت تشکر کرد و از ملت ایران خواست که حامی آنان باشند. دولت، کارکنان و به ویژه نمایندگان آنها را به محاکمه در دادگاه نظامی تهدید کرد.
13 دی: در پی تبلیغات رژیم پهلوی مبنی بر اینکه کارکنان صنعت نفت به فرمان امام خمینی تولید نفت را متوقف کردهاند، اتحادیه مشترک کارکنان صنعت نفت با انتشار اطلاعیهای به همراهی کارکنان صنعت نفت با انقلاب اسلامی و ملت ایران به رهبری امام خمینی (ره) تا سقوط رژیم پهلوی و برقراری جمهوری اسلامی تأکید کرد.
16 دی: به دستور آیتالله خمینی(ره)، یک هیئت پنجنفری به ریاست مهدی بازرگان، مأمور شد مشکل کمبود نفت در کشور را برطرف کند. ایشان دستور دادند: نفت و فراوردههای آن باید بدون صادرات و فقط به اندازه مصرف داخلی کشور تا سقوط رژیم تولید شود. در ضمن، نیروهای نظامی حق هیچگونه مداخله و ورود به مناطق نفتی و ارعاب کارکنان را ندارند. پس از دریافت این دستور، مهندس بازرگان به اتفاق آقایان هاشمی رفسنجانی و مصطفی کتیرایی به اهواز رفت و با صدور اعلامیهای، حضور قوای نظامی در مناطق و تأسیسات نفتی، احتکار فراوردههای نفتی از سوی ارتش و صدور نفت را ممنوع اعلام کرد و کارکنان شرکت ملی نفت را برای از سرگیری کار خود فراخواند.
1358 شمسی/1980 میلادی
1 دی
▪ شرکت ملی حفاری ایران تأسیس شد و فعالیت خود را با 6 دستگاه حفاری آغاز کرد. عملیات حفاری برای اکتشاف، تولید، بهرهبرداری از مخازن نفت، گاز و آب، ترمیم و تعمیر آن، ایجاد چاههای تزریقی و تمام خدمات فنی مهندسی وابسته در همه مناطق نفتخیز و گازی کشور و فلات قاره بر عهده این شرکت گذاشته شد.
عربستان سعودی مدافع کمپانیهای بزرگ نفتی در پنجاه و پنجمین کنفرانس اوپک
▪ به دنبال افزایش قیمت نفت عربستان و سه کشور دیگر از 18 دلار به 24 دلار، چهار کشور ایران، لیبی، نیجریه و الجزایر قیمت نفت خود را با 5/3 دلار افزایش به 5/28 دلار رساندند. اصرار عربستان برای تعیین قیمت پایه، پایینآوردن قیمت نفت خام ایران و سه کشور دیگر بود که به گفته معینفر، با آن موافقت نشد. زکی یمانی، وزیر نفت عربستان، معینفر را قاطعترین عضو اوپک دانست.
2 دی
▪ در شش ماه گذشته، جلسات مختلفی بین وزیر نفت و اعضای هیئتمدیره شرکت ملی نفت با نمایندگان 15 اتحادیه کارگری برگزار شد که بینتیجه ماند. مهمترین خواستههای کارگران عبارت بود از:
1- دگرگونی در سازمان تعاون و مصرف صنعت نفت؛
2- تأسیس بهداری و مرکز بهداشت و تجدیدنظر در مقررات هزینه زایمان همسران کارگران و دادن دفترچه خدمات درمانی؛
3- حذف مقررات وام مسکن و منطقهایکردن آن.
▪ 40 مدرسه در ایلام به دلیل کمبود نفت تعطیل شد. عبدالهی، مدیرکل آموزش و پرورش استان ایلام، دلیل قطع نفت را عضو نبودن در تعاونی روستایی دانست.
3 دی: یک روز از درآمد نفت به آذربایجان غربی اختصاص یافت. 100 میلیون ریال اعتبار از محل درآمد نفت به آذربایجان غربی برای اجرای طرحهای فوری مانند شهرداریها، دانشگاه ارومیه، بهداری و بهزیستی، تربیت بدنی، کشاورزی، تجهیز مدارس و مسکن و شهرسازی حواله شد و بقیه در آینده در اختیار این استان قرار گرفت.
5 دی: اصغر ابراهیمی، استاندار ایلام گفت: «گروههای حفاری عراق در فاصله 500 و گاه 100 متری میلههای مرزی، 50 حلقه چاه حفر و احتمالاً، از منابع نفت ایران استفاده کردهاند. ایلام منابع عظیمی از نفت، گاز و مس دارد. گروههای زمینشناسی و حفاری وزارت نفت برای بررسی به این منطقه اعزام شدند تا با پمپاژ سیمان درون این چاهها از این سوءاستفاده جلوگیری کنند.»
13 دی: معینفر، وزیر نفت، اعلام کرد: «تمام پالایشگاههای کشور با ظرفیت کامل کار میکنند. موجودی مواد نفتی کشور فوقالعاده خوب است و هیچ نگرانی از بابت ذخایر نفتی نداریم.»
15 دی: شورای هماهنگی شرکتهای وابسته (لایکو، آیپاک، ایمینوکو، سوفیران) با انتشار اطلاعیهای خواستار لغو قراردادهای استعماری شرکتهای وابسته شد.
16 دی
▪ وزیر نفت گفت: «برای استخراج نفت ازنظر فناوری به خارجیها نیاز نداریم.»
▪ انبار پرسیگاز اصفهان به مدت 12 ساعت در آتش سوخت. دلیل این آتشسوزی مشخص نشد.
18 دی: در انفجار ایران گاز در آبادان، 6 نفر کشته و 18 تن مجروح شدند.
22 دی: بیکاران جزیره خارگ در شرکت نفت خارگ تحصن کردند و خواستار کار شدند.
1359 شمسی/1981 میلادی
9 دی
▪ محمدعلی رجائی، نخستوزیر، از بخشهای مختلف پالایشگاه اصفهان بازدید كرد. پالایشگاه اصفهان مدتی پیش از این، آتش گرفته و در كمتر از 20 روز بدون حضور كارشناسان خارجی مرمت و بازسازی شده بود.
20 دی: درههای بین کوههای کنگان و نار از حوالی شمالی گاریز تا جنوب منطقه جم برای ساخت شهرک کنگان ـ نار انتخاب شد.
22 دی: عباسپور، وزیر نیرو، گفت: «برای رسیدن به خودکفایی انرژی، شورای عالی انرژی، مرکب از وزارت نیرو، وزارت نفت، سازمان برنامه و بودجه، وزارت راه و ترابری، وزارت کشاورزی تشکیل شد.»
25 دی: سخنگوی وزارت نفت اعلام کرد: «از 11 دیماه، قیمت نفت سبك ایران به 37 دلار و نفت خام سنگین به 36 دلار در هر بشكه افزایش پیدا كرد.»
1360 شمسی/1982 میلادی
19 دی: خطلوله انتقال نفت عراق ـ ترکیه منفجر شد.
21 دی: صدام جنگ نفتکشها را در خلیجفارس آغاز کرد.
1361 شمسی/1983 میلادی
14 دی: همه جایگاهها، بنزین را بهصورت آزاد توزیع کردند. با تلاش کارکنان صنعت نفت، تولید بنزین تا 20 درصد افزایش یافت. بنزین معمولی با قیمت 30 ریال و بنزین سوپر با قیمت 40 ریال در جایگاهها توزیع میشد. تولید نفت سفید نسبت به زمستان سال پیش، روزانه 11 میلیون لیتر بیشتر و با همان قیمت لیتری 5/2 ریال توزیع شد.
28 دی: کوره دوم کارخانه نورد و لوله اهواز در خط تولید قرار گرفت. با شروع به کار این کوره ظرفیت تولید این کارخانه در سال 1362، به 168 هزار تن ورق فولاد خواهد رسید.
1362 شمسی/1984 میلادی
15 دی: مجلس شورای اسلامی ادامه عضویت ایران در سازمان ایپیکا و کنگره جهانی نفت و سازمان اوپک را تصویب کرد.
21 دی: طراحی خطلوله شمال غرب و شبکههای گازرسانی تبریز، اردبیل، سراب و بستانآباد آغاز شد.
1363 شمسی/1984 میلادی
2 دی: نصب تأسیسات پالایشگاه گاز سرخون آغاز شد. طبق برنامه، با بهرهبرداری از فاز اول پالایشگاه سرخون در استان هرمزگان، گاز مورد نیاز نیروگاه بندرعباس تأمین و همچنین با بهرهبرداری از فاز دوم این نیروگاه، گاز مورد نیاز مجتمع مس سرچشمه تأمین میشد و از طریق 400 کیلومتر خط لوله به آن مجتمع انتقال مییافت.
11 دی: شمار خودروهای شخصی در کشور از مرز 2 میلیون گذشت.
18 دی: عراق دو نفت کش را در خلیج فارس مورد هدف قرار داد.
24 دی: یک فروند شناور تحقیقاتی ـ نقشهبرداری مدرن به طول 55 متر و عرض 11 متر به نام «اکتشاف» به شرکت ملی نفت ایران تحویل داده شد.
ادامه دارد....