گفت و گو با احمد امامي، پيشكسوت نفتي

اهدايي كارآموزِ آموزشگاه حرفه اي براي "موزه كارآموزان آبادان"

شنبه دوم ارديبهشت ماه 1396 اهدايي كارآموزِ آموزشگاه حرفه اي براي

احمد امامي كارمند بازنشسته شركت ملي نفت و از كارآموزان آموزشگاه حرفه اي آبادان در اواخر دهه 1320، اسناد و اشياء مربوط به دوران آموزشي و كاري خود را به موزه نفت اهدا كرد.

به گزارش پايگاه اطلاع رساني مركز موزه ها و اسناد صنعت نفت ايران، از جمله اسناد و اشيايي كه امامي به موزه نفت اهدا كرده است، مي توان از برگه سوالات امتحاني به زبان انگليسي در سال1330، كپي مدارك پايان دوره پنج ساله افزارمندي در سال 1333، يك جلد كتابچه راهنماي تصويري عمليات كارگاهي آموزشگاه حرفه اي آبادان در 1349، دريل يا مته دستي و تراز افقي اشاره كرد.

"ترينيگ اسكول" و "تكنيكال اسكول"

احمد امامي كه متولد ملاير بوده و براي كار در نفت به آبادان رفته است، از آموزشگاه حرفه اي تحت عناوين "كارخانه كارآموزان"، "اَپرنتيس ترينينگ شاپ" يا "ترينينگ اسكول" در نخستين سال هاي تشكيل آن نام مي برد و مي افزايد: من در سال 1328، زماني كه 15 ساله بودم وارد اين آموزشگاه شدم كه در خيابان بهمنشير قرار داشت. آموزشگاه حرفه اي نامي بود كه بعد از ملي شدن صنعت نفت به اين آموزشگاه داده شد.

IMG_0047

وي همچنين از "تكنيكال اسكول" نام مي برد كه بعدها به دانشكده نفت تبديل شد و مي افزايد: آموزشگاه حرفه اي يا ترينينگ اسكول كارآموزان را با مدرك تحصيلي زير ديپلم و سيكل انتخاب مي كرد، حال آن كه كساني كه وارد تكنيكال اسكول مي شدند، بايد مدرك ديپلم داشتند.

دوره پنج ساله افزارمندي

احمدي با يادآوري خاطرات تحصيل در آموزشگاه حرفه اي مي گويد: در اين آموزشگاه كارآموزان بايد يك دوره پنج ساله افزارمندي را پشت سر مي گذاشتند، شش ماه اول به كارهاي عمومي اختصاص داشت، مثل سوهان زدن، اره كردن و ... الگوهايي را به ما مي دادند و بايد قطعاتي را كه تحويل مي گرفتيم، دقيقا مثل همان الگوها درآورده و تحويل مربي مي داديم.

20170419_161251

وي مي افزايد: بعد از اين دوره 6 ماهه، كارهاي تخصصي تر شروع مي شد و تا پايان دوره آموزش كه دو سال بود، صبح كلاس هاي تئوريك و بعداز ظهرها كار عملي داشتيم. در اين مدت كارآموزان در رشته هاي مختلف مثل تراشكاري، برق، ابزار دقيق، مكانيك مهارت پيدا مي كردند.

به گفته امامي كارآموزان پس از آن، دوره سه ساله اي را نيز در قسمت ها و واحدهاي مختلف پالايشگاهي يا خارج از پالايشگاه مي گذراندند كه به عنوان نوعي كار عملي محسوب مي شد. البته بخشي كه براي فعاليت عملي هر كارآموز انتخاب مي شد، بسته به استعداد و توانايي هاي او داشت. و بالاخره كارآموزان در صورت موفقيت در امتحان پايان اين دوره ها كه جمعا پنج سال مي شد، به سمت افزارمند يا كارگر ماهر، نائل مي آمدند.

ارتقاء به سمت كارمندي

امامي كه دوره عملي سه ساله را در قسمت تعميرات حمل و نقل پالايشگاه آبادان گذرانده است، مي گويد: پس از پايان دوره سه ساله كار عملي در پالايشگاه، مدت شش سال ديگر هم در اين بخش به عنوان كارگر ماهر، خدمت كردم و در سال 1340 بود كه گفتند دانشكده نفت يا همان تكنيكال اسكول كه آمريكايي ها آن را اداره مي كردند، به تراشكار نياز دارد و من به آنجا منتقل شدم.

20170419_161104

وي سپس به بخش مهندسي دانشكده نفت كه داراي آزمايشگاه هاي متعددي بود، منتقل و در آزمايشگاه نفت يا عمليات پالايش كه تازه ساخته شده بود، مشغول به كار مي شود. امامي در سال 1346 به سمت كارمندي ارتقاء يافته و مسئوليت آزمايشگاه هاي بخش مهندسي را بر عهده مي گيرد.

كتاب سال دانشكده نفت آبادان به سال 1347 تحت عنوان "پژوهش" كه عكسي از امامي نيز در آزمايشگاه اين دانشكده در آن به چشم مي خورد، از جمله يادگارهاي وي از اين دوران است.

حقوق روزي 31 ريال

امامي كه پس از 16 سال خدمت در بخش مهندسي دانشكده نفت آبادان، سرانجام در سال 1356 به شركت گاز تهران منتقل و مدت 8 سال در امور خطوط لوله، آزمايشگاه وسايل گازسوز و امور پژوهش و استانداردها، مشغول به كار مي شود، سرانجام در سال 1364 و پس از 36 سال خدمت، بازنشسته مي شود.

20170419_161214

 وي كه خاطرات بسياري از دوران كاري خود در صنعت نفت دارد، از جمله به حقوق روزي 31 ريال در ابتداي ورود به آموزشگاه حرفه اي اشاره مي كند و مي افزايد: ما روزي 31 ريال دريافت مي كرديم كه در ماه مي شد 930 ريال و هر 6 ماه نيز دو ريال به حقوق روزانه ما اضافه مي شد.

امامي به خاطر مي آورد كه يكي از معلمان شان به نام آقاي شهابي در پاسخ به همكلاسي هايش كه مي گفتند اضافه شدن دو ريال به حقوق ارزشي ندارد، مي گفت: شما دو ريال را براي 6 ماه حساب نكنيد. براي 30 سال و 40 سال حساب كنيد!

سندي براي موزه كارآموزان

در ميان مدارك اهدايي احمد امامي برگه امتحاني كه تاريخ آن به سال 1330 مي رسد نيز جالب توجه است. اين برگه كه  امامي آن را طي ساليان زياد حفظ كرده، شامل پنج سوال به زبان انگليسي است و نام قديم آموزشگاه حرفه اي (اَپرنتيس ترينينگ اسكول) و درس مربوطه در بالاي آن به چشم مي خورد.

20170419_161556

شايان ذكر است، آموزشگاه حرفه اي آبادان كه از قديمي ترين مراكز آموزشي در نفت به شمار مي آيد، يكي از پنج موقعيتي است كه در شهر آبادان براي تبديل به موزه نفت در نظر گرفته شده است. اين مكان هم اكنون آخرين مراحل مرمت و بازسازي را طي مي كند و قرار است به زودي به عنوان "موزه كارآموزان" اففتاح شود.

به اين ترتيب موزه كارآموزان، پس از "موزه بنزين خانه آبادان" كه 28 دي ماه سال گذشته افتتاح شد، دومين موزه از طرح موزه هاي صنعت نفت خواهد بود كه به روي عموم گشوده مي شود.