ولتسنج یا ولتمتر دستگاهی است که اختلاف پتانسیل الکتریکی دو نقطه از مدار را اندازهگیری میکند. در سادهترین حالت ولتاژ را میتوان براساس جریانی که از یک مقاومت مشخص میگذرد، اندازه گرفت.
ولتسنج میتواند آنالوگ «عقربهای» و یا دیجیتالی «رقمی» باشد که البته روش اندازهگیری ولتاژ در آنها متفاوت است. ولتاژ یک پارامتر مهم در مدارهای الکتریکی است، زیرا مقدار انرژی پتانسیل الکتریکی موجود برای عبور جریان از مدار را تعیین میکند. ولتسنج برای اندازهگیری اختلاف پتانسیل به موازات مدار الکتریکی متصل میشود.
در ولتسنجهای قدیمیتر هیچگونه وسایل الکتریکی به کار برده نمیشود، بلکه از حلقههای سیمی که در نزدیکی آهنربا قرار گرفتهاند استفاده میشود .
نمونهای از این ولتسنجها در موزه کارآموزان آبادان در اتاقهای پنجگانه نگهداری میشود.
کارخانه سازنده این تجهیز در سال ۱۲۸۰ بهعنوان شرکت تولیدی تجهیزات برای تمیز کردن دیگهای بخار تأسیس شد و ۱۲۸۹ با نام «الیوت« به ثبت رسید و به مرور زمان شروع به تولید توربینها، ولتسنجها و کمپرسورها کرد و وارد بازار ماشین آلات شد، این شرکت تاکنون تمامی دفاتر و مراکز خود را حفظ کرده است.
آموزشگاه حرفهای آبادان در سال ۱۳۱۲ خورشيدی (۱۹۳۳ ميلادی) تأسيس شد. این آموزشگاه محل آموزش کارگران پالایشگاه نفت آبادان بود که در آن مهارتهای لازم مانند برق، مكانيک و فرآیند پالایش به کارگران و نیروها آموزش داده میشد.