موزه صنعت نفت مردم را با تاریخچه و تحولات این صنعت آشنا می کند.
موزه صنعت نفت به حفظ اسناد، اشیاء و دستاوردهای این صنعت کمک می کند.
موزه صنعت نفت اهمیت اشیاء و مدارک مورد استفاده را به کارکنان این صنعت یادآور می شود.
موزه صنعت نفت زمینه لازم را برای تعامل فکری و تئوریک و فعالیت های پژوهشی فراهم می آورد.
موزه صنعت نفت موجب رونق و جذب گردشگران داخلی و خارجی می شود.
موزه صنعت نفت می تواند الهام بخش نویسندگان، شاعران و فیلمسازان در خلق آثارشان باشد.
و ...
تمایل به گردآوری، دسته بندی و نمایش اشیاء و موضوعات تمایلی ذاتی است. شاید به این دلیل که اشیاء معمولا اهمیتی فراتر از شکل ظاهری دارند. اشیاء می توانند یک دسترسی ویژه به گذشته را برای ما فراهم آورند، از کاربردی که داشته اند و انسان هایی که با آنها کار می کرده اند، بگویند و بالاخره گرداگرد هر شی داستانی را می توان شکل داد و روایت کرد.
اما مشکل اینجا است که حفظ و جمع آوری اقلامی که با آنها سر و کار داشته و داریم معمولا به این سادگی ها هم نیست. این مسئله زمانی که نوبت به مجموعه های بزرگ تر می رسد، معمولا دشوارتر و جدی تر می شود. چنانچه در صنعت بزرگ و گسترده ای مانند نفت اقدام به گردآوری و حفظ آثار مرتبط با این صنعت دهه ها است که به تاخیر افتاده است.
ایجاد موزه به امکانات و مقدماتی نیاز دارد. باید شرایط و مکان لازم برای اشیاء و اقلام فراوانی که برای عرضه و نمایش در انبارهای مازاد وجود دارد، فراهم شود. اهمیت این مسئله زمانی بیشتر مشخص می شود که به یاد بیاوریم در میان صدها موزه تخصصی نفت و گاز در نقاط مختلف جهان، کمتر نامی از کشورهای در حال توسعه و غیرصنعتی به چشم می خورد؛ آن هم در شرایطی که بخش قابل توجهی از انرژی جهان را همین کشورها تامین می کنند.
جالب است که بسیاری از اشیاء و مدارک مربوط به تاریخ صنعت نفت از همین کشورها به موزه های جهان راه یافته و به عبارتی آنها اشیایی را به نمایش گذاشته اند که به خودشان تعلق ندارد. ای بسا در توجیه تصاحب این اشیاء ارزشمند نیز، عدم نگهداری و حفظ آنها در سرزمین اصلی را بهانه می سازند و این که در صورت بازگشت این اشیاء و اسناد، ممکن است اهتمام لازم در حفظ و نگهداری آنها به عمل نیاید.
لزوم برخورداری صنعت نفت کشورمان از یک موزه تخصصی بر هیچ کس پوشیده نیست و اشاره به ضرورت ایجاد آن نیاز به استدلال چندانی ندارد. حفظ میراث گذشته این صنعت، آگاه کردن نسل امروز از آن و انتقال تجربه های امروز به نسل های آینده از مهم ترین این دلایل است.
در شرایطی که روز به روز بر تعداد بازدید کنندگان موزه ها در جهان افزوده می شود، تاسیس موزه ای را با موضوع نفت در کشوری که سابقه ای بیش از صد سال در این زمینه دارد، باید به فال نیک گرفت. موزه می تواند قلب تپنده جامعه باشد و چگونه نگاه کردن را به ما بیاموزد.
به امید این که به یاری نخستین موزه و اسناد صنعت نفت ایران، بسیاری از رویدادها و حوادث پراهمیت کشورمان را در حوزه نفت و انرژی جهانی سازیم و به دنیا عرضه کنیم.
مهرداد علمداری