سال 1318 نخستين دانشكده نفت ایران در آبادان افتتاح شد. ساختمان اين دانشكده به سبكي انگليسي – هندي و با استانداردهاي آن روزگار ساخته شده بود. در اين ساختمان می شد یافتههاي تكنولوژي روز، مهندسي و ساخت، طراحي و وسايل منحصر بفرد را مشاهده نمود.
اهرمهاي جك مانند برای باز و بسته كردن درها، تابلوهای سيگار كشيدن ممنوع، نصب نام صاحب اتاق بر تابلویی كوچك در ميانه درب ورودي هر اتاق، ساعتهايي كه همگي با ساعت برج به صورت شبكه وصل بودند و برج ساعت كه از نقاط دور آبادان قايل رويت بود، از جمله ویژگی های منحصر به فرد این ساختمان در آن زمان بود.
صدای ناقوس ساعت این دانشکده از فواصل دور شنيده ميشد. همچنین اتاق چرچيل كه به وسايل سمعي و بصري آن روزگار مجهز بود وسايل سرمایشی و گرمایشی كه در نوع خود بينظير بوده است.
عنوان انگلیسی این دانشکده (AIT) یا Abadan Institute of Technology نیز بسیار یادآور دانشگاه معروف MIT بوده است و گفته می شود مسئولان این دو موسسه آموزشی از روابط نزدیکی با یکدیگر برخوردار بوده اند.
پاركت كف این ساختمان که هنوز نیز پابرجاست، از نوع چاپ ساج است که از هندوستان وارد شده است. تک تک آجرهای این دانشکده دارای مهري خاص و وارداتی است! ساعت برج با سبكي خاص بدون احتياج به باطري يا برق كار ميكرده است و وسايل آزمايشگاه به سفارش دانشگاه و با آرم AIT از انگليس وارد شده است.
آزمايشگاه هنوز گرمای نفس هزاران دانشجوي فارغالتحصيل را با خود دارد. وسايل آزمايش همگي قديمي هستند و با آرم دانشكده نفت آبادان در درون قفسهها خود را مينمايانند. درها، پنجرهها، كفپوشها و كمدها همگي به رنگ لاكي و قهوهاي به همان شكل قديم باقي ماندهاند.
قابل توجه اينكه تا كنون حدود 13000 دانشجو از اين دانشكده فارغالتحصيل شدهاند.
اتاق چرچيل
منظور از اتاق چرچيل سالن كوچكي است با صندليهاي پلكاني که برای حدودا 40 نفر در طبقه فوقاني ساختمان دانشكده ساخته شده و اطراف ديوارهاي آن با پردههاي ضخيم پوشانده شده است. در قسمت پايين اتاق میزی چوبي و بزرگ ساخته شده كه درون آن وسايل آزمايشگاهي و دستشويي و شيرآب قرار دارد و مجهز به آپارات و پرده نمايش متحرک برقي است كه دانشجو هنگام دفاع از پايان نامه ميتواند به وسيله فيلم و يا انجام آزمايشهاي شيميايي، موضوع پايان نامه خود را برای اساتيد و حاضران تشریح کند.
وجه تسمیه این اتاق کاملا روشن نیست، ولی امکان دارد از آنجا که چرچیل به همه موضوعات وارد بوده، دانشجویان نیز باید به موضوع خود کاملا تسلط می داشتند!
اين دانشكده از سال افتتاح تا سال 1341 به نام آموزشكده تکنولوژی آبادان (AIT) ناميده شده است و از سال 1341 به دانشكده نفت آبادان تغییر نام داده است. از سال 1368 نیز دانشکده نفت آبادان به دانشگاه نفت ملحق گرديد.
مقام اول در تقديم شهدا
دانشكده نفت آبادان با تقديم بيش از سي شهيد در ايام دفاع مقدس بالاترين تعداد شهدا را در بين مراكز آموزشي به خود اختصاص داده است كه بارزترين شهدا، شهيد مهندس تندگويان وزير نفت دولت شهيد رجايي است.
آويختن کلاه از راست به چپ
دانشجويان فارغالتحصيل اين دانشكده پس از پايان تحصيلات و در مراسمي خاص ضمن دريافت عنوان ورزشي اجازه مييافتند كلاه خود را از سمت راست به سمت چپ متمايل كنند!! در سال 1350 مهندس سرالله حق شناس رئيس اين دانشكده بود.
همكاري دانشكده نفت آبادان با راديو نفت ملي
راديو نفت ملي مستقردر آبادان به صورت ادواري نسبت به توزيع پرسشنامه از طريق دانشجويان و اساتيد دانشكده نفت آبادان بين شنوندگان خود اقدم مينمود و پس از تجزيه و تحليل نتايج پرسشنامهها سعي ميكرد موجبات رضايت خاطر شنوندگان را فراهم آورد.
برگزاري اولين نمازجمعه در دانشكده نفت آبادان
نخستين نمازجمعه آبادان در محل اين دانشكده برگزار شده و از اين نظر بعد از دانشگاه تهران قرار دارد.
اولين كانال هاي زيرزميني براي عبور كابلها و لولهها
از نظر حفظ اصول ايمني كليه كابل هاي برق و لولههاي آب و فاضلاب اين دانشكده از كانالهاي خاص زيرزميني عبور داد شده است.
عباس آذرخش