سيدهاشم هوشي سادات
مخالفت آيت الله كاشاني با لايحه قرارداد الحاقي
به موازات استيضاح سپهبد رزم آرا توسط اقليت مجلس و دفاع مستدل ، منطقي و قاطع دكتر مصدق از رد قرارداد الحاقي " گس – گلشاييان " و دفاع رزم آرا از اين قرارداد ، آيت الله كاشاني نيز كه از طرف مردم تهران به نمايندگي مجلس شانزدهم انتخاب شده بود و داراي موقعيت ديني و اجتماعي ويژه اي در بين اقشار مردم بود، صريحا از موضع جبهه ملي و دكتر مصدق در مسئله ضرورت استيفاي حقوق مردم از نفت جنوب دفاع كرد . در بيانيه مشروح وي كه توسط دكتر مصدق در جلسه مجلس قرائت شد آمده : " ... وقتي كه مسئله نفت مطرح شد ، وظيفه ديني و ملي خود دانستم كه نظر ملت ايران را در باب مظالم شركت نفت و حقوق مغصوبه ملت ايران در طي اعلاميه اي منتشر كنم و جداً استيفاي حقوق از دست رفته آنها را بخواهم و مخالفت مردم را با هر قرارداد يا عملي كه مشعّر بر تثبيت و تاييد عقد اكراهي غير نافذ سنه 1312 شمسي مطابق با سال 1933 ميلادي باشد ، اظهار نمايم ...
بنابر تكليف ديني و ملي و وظيفه اجتماعي ، بار ديگر به وسيله مجلس شوراي ملي ( نظر خود را در مورد نفت ) چنين اعلام مي كنم :
" نفت ايران ، متعلق به ملت ايران است و به هر ترتيبي كه بخواهد ، نسبت به آن رفتار مي كند و قرارداد غيرقانوني كه به اكراه و اجبار تحميل شود ، هيچ نوع ارزش قضايي ندارد و نمي تواند ملت ايران را از حقوق خود محروم كند ... "
وي در بيانيه اي ديگر كه در آستانه ورود رزم آرا به مجلس توسط دكتر مصدق قرائت شد ، مخالفت قاطع خود را با ديكتاتوري نظامي و احياي قرارداد 1933 در شكل هاي جديد اعلام كرد و مردم را به مقاومت در برابر " اين بلاي عظيم كه جامعه اسلاميت و ايرانيت را به فناي عاجل رهسپار خواهد كرد ، دعوت نمود ." .
دفاع مجدد دولت از لايحه الحاقي
در پي مذاكرات دولت رزم آرا با شركت نفت انگليس كه البته در اين مرحله با سرسختي نمايندگان شركت هم مواجه شده بود و آنان حاضر به دادن امتيازات ويژه نبودند و همين امر موجب بروز بحران در بطن دولت شد ، رزم آرا مصمم شد تا با پافشاري بر ضرورت تصويب لايحه الحاقي ، بر بحران درون دولت سرپوش گذاشته و منتظر فرصت و زمان مناسب باشد .
به همين جهت غلامحسين فروهر وزير دارايي با ارسال نامه اي مشروح به كميسيون نفت ، بار ديگر قاطعانه از لايحه قرارداد الحاقي دفاع كرد و تصويب آن را به مصلحت مملكت دانست و هشدار داد كه با رد اين لايحه كشور با بحرانهاي سياسي وسيعي روبرو خواهد شد .
اين نامه فرصت مناسبي در اختيار جبهه ملي و دكتر مصدق قرار داد كه با پشتوانه افكار عمومي و حمايت جدي و قاطع آيت الله كاشاني از مواضع كميسيون نفت و رد قرارداد الحاقي ، جنبش ملي را وارد مرحله اي جديد نمايند .
تصویر اقلیت جبهه ملی در کمیسیون نفت مجلس شانزدهم.
از راست : حسین مکی، دکتر مظفر بقایی، سید ابوالحسن حائری زاده، دکتر سید علی شایگان، عبدالقدیر آزاد، دکتر مصدق، اللهیار صالح
دكتر مصدق و تز ملي كردن صنعت نفت
در جلسه بيست و دوم كميسيون نفت كه در چهارم آذر 1329 تشكيل شد ، پاسخ دكتر مصدق به نامه غلامحسين فروهر وزير دارايي كه طي آن از لايحه الحاقي دفاع كرده بود و توانايي ايرانيان در زمينه كارشناسي و فني توليد و صدور نفت و اداره پالايشگاه و ... را زير سئوال برده بود ، قرائت شد . رهبر جبهه ملي ضمن رد نظريات و دلايل وزير دارايي ، براي نخستين بار " تز " ملي كردن صنعت نفت را در سراسر ايران مطرح كرد . مصدق در اين متن تاريخي به " جنبه هاي سياسي و اخلاقي نفت بيش از جنبه اقتصادي آن اهميت داده بود و گفته بود برفرض كه ملت ايران نتواند به مقدار زياد استخراج كند ، خواهد توانست با توليد كمتري به ميزان مايحتاج خود از نفت استفاده كند و ذخاير نفت را براي استفاده بيشتر نسل آينده حفظ كند ... " .
در بخش ديگري از اين نامه دكتر مصدق به حقايق تلخ تاريخي از غارت منافع ملي ايران توسط شركت نفت انگليس پرداخته و مي نويسد " ... از حسن اداره كمپاني ، ملت ايران تاكنون بهره اي نبرده و عايدات نفت ما صرفا در راهي خرج شده كه نفع آن عايد بيگانگان شده و يا اشخاصي از آن استفاده برده اند كه دست نشانده كمپاني و دشمن ايران بوده اند . چنانچه صنعت نفت ملي شود ، شركتي وجود نخواهد داشت كه براي پيشرفت كار خود در امور داخلي ايران اعمال نفوذ كند و اشخاص فاسد را قائم مقام اشخاص صالح و وطن پرست نمايد .
سطح اخلاقي امروز ما ، با سطح اخلاقي سال 1933 بسيار فرق كرده و كار تدنّي اخلاق در جامعه به جايي رسيده كه باعث ننگ هر ايراني شده است ... "
به نام سعادت ملت ايران
لذا در پايان اين نامه ، دكتر مصدق پيشنهاد مهم و استراتژيك جبهه ملي را به شرح زير قرائت كرد :
" به نام سعادت ملت ايران و به منظور كمك به تامين صلح جهاني ، امضاء كنندگان زير پيشنهاد مي نماييم كه صنعت نفت در مناطق كشور بدون استثناء ملي اعلام شود ، يعني عمليات اكتشافي ، استخراج و بهره برداري در دست ملت ايران قرار گيرد . "
( - حائري زاده – اللهيار صالح – دكتر شايگان – دكتر محمد مصدق – حسين مكي )
تصویر نامه اقلیت جبهه ملی در خصوص ملی شدن نفت که در جلسه چهارم آذر 1329 توسط دکتر مصدق قرائت شد.
ادامه دارد ...
لينك هاي مرتبط
content/18/روزی-روزگاری/4538/ماجراي-طلاي-سياه-ايران-28
content/18/روزی-روزگاری/4536/ماجرای-طلای-سیاه-ایران-27
content/18/روزی-روزگاری/4532/ماجرای-طلای-سیاه-ایران-26
content/18/روزی-روزگاری/4510/ماجرای-طلای-سیاه-ایران-23
content/18/روزی-روزگاری/4486/ماجراي-طلاي-سياه-ايران-20
content/18/روزی-روزگاری/4483/ماجرای-طلای-سیاه-ایران-19
content/18/روزی-روزگاری/4465/ماجرای-طلای-سیاه-ایران-16
content/18/روزی-روزگاری/4454/ماجرای-طلای-سیاه-ایران-15
content/18/روزی-روزگاری/4451/ماجرای-طلای-سیاه-ایران-14
content/18/روزی-روزگاری/4445/ماجرای-طلای-سیاه-ایران-13
content/18/روزی-روزگاری/4434/ماجرای-طلای-سیاه-ایران-12
content/18/روزی-روزگاری/4425/ماجرای-طلای-سیاه-ایران-11
content/18/روزی-روزگاری/4414/ماجرای-طلای-سیاه-ایران-10
content/18/روزی-روزگاری/4405/ماجرای-طلای-سیاه-ایران-9
content/18/روزی-روزگاری/4388/ماجرای-طلای-سیاه-ایران-8
content/18/روزی-روزگاری/4376/ماجرای-طلای-سیاه-ایران-7
content/18/روزی-روزگاری/4365/ماجرای-طلای-سیاه-ایران-6
content/18/روزی-روزگاری/4355/ماجرای-طلای-سیاه-ایران-5
content/18/روزی-روزگاری/4347/ماجرای-طلای-سیاه-ایران-4
content/18/روزی-روزگاری/4342/ماجرای-طلای-سیاه-ایران-3
content/18/روزی-روزگاری/4337/ماجراي-طلاي-سياه-ايران-2
content/18/روزی-روزگاری/4329/ماجراي-طلای-سیاه-ایران