سيدهاشم هوشي سادات
توهين رزم آرا در جلسه خصوصي مجلس به مردم
باتوجه به گرم تر شدن پيكار نفت از ابتداي دي ماه 1329 و برگزاري دو تظاهرات مهم توسط دانشجويان و مردم در ميدان بهارستان و مسجد سلطاني و تنگ شدن عرصه سياسي بر دولت ، سپهبد رزم آرا نخست وزير كه بطور قاطع در برابر حركت مردم ايستاده و همچنان از لايحه قرارداد الحاقي دفاع مي كرد ، در جلسه خصوصي مجلس شورا در روز سوم دي حضور يافت و پيرامون ملي شدن صنعت نفت سخن گفت . وي در بخشي از سخنان خود اظهار داشت : " ايران داراي آن قدرت صنعتي نيست كه به خودي خود استخراج نفت نموده و در بازارهاي دنيا بفروشد . ايراني كه يك كارخانه سيمان را نمي تواند با پرسنل خود اداره نمايد و ايراني كه كارخانجات كشور را در اثر عدم قدرت فني به صورت ناگواري درآورده است و ضرر مي دهد ، باكدام وسايل مي خواهد نفت را شخصا استخراج كند ؟ "
رزم آرا صريحا به نمايندگان گفت: ملي كردن صنعت نفت بزرگ ترين خيانت است ... و حتي به طنز گفت ما لياقت اداره يك كارخانه لولهنگ سازي را هم نداريم.
در پي سخنان توهين آميز نخست وزير ، غلامحسين فروهر وزير دارايي نيز ضمن مخالفت شديد با ملي شدن صنعت نفت ، كميسيون نفت را متهم به عدول از وظيفه ودستور كار موظف خود متهم كرد و تقاضاي استرداد لايحه " گس - گلشاييان" را كرد كه اين مسئله با مخالفت شديد اقليت مجلس مواجه شد و حسين مكي در سخناني شديد اللحن به افشاي اهداف دولت در دفاع از شركت نفت انگليس پرداخت .
اظهارات رزم آرا در مجلس ثابت كرد كه وي به ماهيت ملي شدن صنعت نفت پي نبرده است .
وي هنوز نفهميده و يا خود را به نفهميدن زده بود كه هدف اين حركت ملي استيفاي حقوق از دست رفته مردم ايران است . هدف ، پايان دادن به غارتگري منابع و امكانات ملت توسط شركت نفت انگليس است ، تا ايران بتواند بر منابع خدادادي خود مسلط شده و طبيعي است كه براي اداره اين صنعت عظيم از ظرفيت فني و علمي مهندسين و كارشناسان خارجي نيز استفاده خواهد شد . حقيقتي كه بارها توسط دكتر مصدق و نمايندگان جبهه ملي در مجلس شورا مطرح شده بود و پس از ملي شدن صنعت نفت و در دوران خلع يد از شركت نفت انگليس نيز مطرح شد .
اعضاي كابينه سپهبد رزم آرا
واكنش اجتماعي در برابر سخنان رزم آرا
با انعكاس سخنان رزم آرا در جلسه خصوصي مجلس كه توهين آشكار به اراده و شخصيت مردم بود ، موجي از هيجان جامعه را فراگرفت .
در روز 8 دي برحسب دعوت آيت الله كاشاني ، ميتينگ عظيمي باحضور چند هزار نفر از اقشار مختلف مردم تهران در ميدان بهارستان تشكيل شد و ناطقين با احساسات شديدي عليه اقدامات دولت و شركت نفت و سخنان منفي نخست وزير در مجلس شورا عليه مردم سخنراني شايان تحسيني كردند .
حسين مكي در فرازي از سخنان خود گفت : " من اطمينان دارم وجدان پاك عده اي از نمايندگان محترم ، هيچ وقت اجازه نمي دهد كه اينطور شركت نفت اموال ملي و منابع حياتي اين مملكت را غارت كند و آن وقت ، يك رئيس دولتي هم بيايد در جلسه خصوصي مجلس ، اينطور به ملت ايران و مهندسين ايراني توهين بكند و بگويد ما لياقت اداره لولهنگ سازي راهم نداريم . خود او لياقت ندارد كه بتواند حق ملت ايران را بگيرد ... ما توانايي همه كار داريم ... " .
سخنان رزم آرا نخست وزير و غلام حسين فروهر وزير دارايي در مجلس و در دفاع از شركت نفت انگليس و توهين آشكار به شعور و توانايي ملت ايران ، بقدري زننده بود كه در كابينه نيز انشقاق رخ داد و دكتر دفتري وزير اقتصاد ملي ، مهندس شريف امامي وزير راه و مهندس مهدوي وزير كشاورزي از سمت هاي خود استعفا دادند و شرط بازپس گيري استعفاي خود را ، رفتن غلام حسين فروهر از كابينه اعلام كردند كه اين امر محقق شد و فروهر وزير دارايي از كار كناره گيري كرد و وزراي مستعفي نيز به سركار خود بازگشتند .
جعفر شريف امامي وزير راه كابينه رزم آرا
قرارداد پنجاه پنجاه يا تنصيف عوايد
در گرماگرم جنبش نفت در ايران ، خبر امضاي قرارداد ميان دولت عربستان سعودي و شركت آمريكايي آرامكو بر اساس تنصيف عوايد نفت (پنجاه/پنجاه ) انتشار يافت .
به همين جهت دولت رزم آرا به فكر افتاد تا در خلال مذاكرات فشرده و محرمانه خود با شركت نفت ، دولت انگليس را مجاب به قبول فرمول تنصيف عوايد به جاي لايحه قرارداد الحاقي كند . در اين زمينه يك سري مذاكرات محرمانه نيز صورت پذيرفت . البته رزم آرا خبر پيگيري اين مذاكرات را به كميسيون نفت مجلس اطلاع نمي داد تا در صورت موفق شدن ، بتواند آن را به عنوان برگ برنده اي در مجلس شورا به عنوان جايگزين طرح " گس - گلشاييان" ارائه كند و در واقع با خلع شعار جبهه ملي ، خود ، پرچمدار حل بحران نفت شود .
ولي پيگيري مذاكرات با شركت نفت انگليس كار چندان آساني نبود و آنها به راحتي امتيازات گذشته را از دست نمي دادند .
از طرف ديگر شور و هيجان ناشي از ملي شدن نفت نيز ايران و بويژه تهران و خوزستان را در بر گرفته بود و هيچ نيرويي تاب و توان مقاومت در برابر اين موج خروشان را نداشت .
ازراست : دكتر مصدق ، آيت ا...كاشاني ، حسين مكي
دكتر مصدق نيز كه از عمق قضايا مطلع بود و مي دانست هدف رزم آرا خريدن زمان است تا هدف خود را محقق كند ، در جلسه مورخ 16 اسفند به سخنان نخست وزير در زمينه عدم توانايي ملت ايران در مديريت صنعت نفت بطور مستدل پاسخ داد و دلايل او را در مخالفت با ملي كردن نفت از جنبه هاي سياسي ، اقتصادي و قضايي مغلطه آميز و مردود برشمرد و بار ديگر قرارداد سال 1933 را تحميلي و باطل دانست و طرح ملي شدن صنعت نفت را بزرگترين اقدام براي آزادي و ترقي ملت ايران اعلام كرد و گفت : " من به نمايندگي جبهه ملي و حمايت مردم ايران ... مراتب انزجار ملت ايران را نسبت به سخنان و گزارش اخير آقاي نخست وزير ابراز مي دارم و به وسيله كميسيون محترم نفت و مجلس شوراي ملي به جهانيان اعلام مي دارم ؛ حكومتي را كه به چنين پستي ها و بنده صفتي ها تن در دهد ، ملت ايران قانوني نمي شناسد و هرگونه عمل كه از اين دولت سر بزند ، به حساب ملت ايران نبوده و براي مردم اين كشور تعهد آور نخواهد بود ... "
ادامه دارد ...
لينك هاي مرتبط
content/18/روزی-روزگاری/4544/ماجراي-طلاي-سياه-ايران-29
content/18/روزی-روزگاری/4538/ماجراي-طلاي-سياه-ايران-28
content/18/روزی-روزگاری/4536/ماجرای-طلای-سیاه-ایران-27
content/18/روزی-روزگاری/4532/ماجرای-طلای-سیاه-ایران-26
content/18/روزی-روزگاری/4510/ماجرای-طلای-سیاه-ایران-23
content/18/روزی-روزگاری/4486/ماجراي-طلاي-سياه-ايران-20
content/18/روزی-روزگاری/4483/ماجرای-طلای-سیاه-ایران-19
content/18/روزی-روزگاری/4465/ماجرای-طلای-سیاه-ایران-16
content/18/روزی-روزگاری/4454/ماجرای-طلای-سیاه-ایران-15
content/18/روزی-روزگاری/4451/ماجرای-طلای-سیاه-ایران-14
content/18/روزی-روزگاری/4445/ماجرای-طلای-سیاه-ایران-13
content/18/روزی-روزگاری/4434/ماجرای-طلای-سیاه-ایران-12
content/18/روزی-روزگاری/4425/ماجرای-طلای-سیاه-ایران-11
content/18/روزی-روزگاری/4414/ماجرای-طلای-سیاه-ایران-10
content/18/روزی-روزگاری/4405/ماجرای-طلای-سیاه-ایران-9
content/18/روزی-روزگاری/4388/ماجرای-طلای-سیاه-ایران-8
content/18/روزی-روزگاری/4376/ماجرای-طلای-سیاه-ایران-7
content/18/روزی-روزگاری/4365/ماجرای-طلای-سیاه-ایران-6
content/18/روزی-روزگاری/4355/ماجرای-طلای-سیاه-ایران-5
content/18/روزی-روزگاری/4347/ماجرای-طلای-سیاه-ایران-4
content/18/روزی-روزگاری/4342/ماجرای-طلای-سیاه-ایران-3
content/18/روزی-روزگاری/4337/ماجراي-طلاي-سياه-ايران-2
content/18/روزی-روزگاری/4329/ماجراي-طلای-سیاه-ایران