يکشنبه چهارم مهر ماه 1395 موزه نفت پتروساینس (مالزی)

یک تور علمی- سیاحتی

شاید در نخستین نگاه موزه ای با موضوع دانش نفت، اندکی خسته کننده یا بیش از حد جدی به نظر آید، اما "پتروساینس" مالزی به هیچ وجه این گونه نیست. این موزه که به شرکت نفتی پتروناس تعلق دارد، در طبقه چهارم برج های معروف دوقلوی مالزی پذیرای گردشگران در همه رده های سنی است.

موزه نفت مالزی 15

موزه پتروساینس اگر چه تنها موزه نفت مالزی نیست- زیرا موزه دیگری در شهر میری، زادگاه نفت مالزی به نفت اختصاص دارد- اما بهترین مکان است تا بازدید کنندگان با حضور در آن علاوه بر آشنایی با چگونگی تشکیل نفت، مراحل مختلف زمین شناسی، تشکیل، استخراج و بهره برداری از این ماده حیاتی را مشاهده نمایند.

واگن هایی به شکل قطرات نفت

موزه نفت مالزی 10

در ورودی موزه، واگن های زیبایی به شکل قطره نفت، انتظار بازدید کنندگان را می کشند تا آنها را به اعماق شبیه سازی شده زمین ببرند. مسیری تاریک و در عین حال جذاب که با تصاویر سه بعدی و جلوه های صوتی، اعماق زمین را در ذهن تداعی می کند. جالب است که تمامی این اتفاقات در فضایی نسبتا محدود در طبقه سوم یک برج صورت می گیرد!

در اینجا بازدید کنندگان می توانند با چگونگی شکل گیری نفت در لایه های زیر زمین آشنا شوند. دایناسوری عظیم الجثه و فیتو پلانکتون های نفت ساز در کنار نمونه های واقعی فسیل های چند میلیون ساله به بازدید کنندگان در شناسایی اتفاقاتی که در اعماق زمین و طی میلیونها سال منجر به تشکیل نفت و گاز می شود کمک می کنند.

آشنایی با عملیات حفاری

موزه نفت مالزی 8

مرحله بعدی نمایش چگونگی عملیات حفاری و توصیف آن برای بازدید کنندگان، با شبیه سازی عملیات حفاری است. در قسمت پایینی پنل عملیات حفاری بازدید کنندگان با حفره ای مواجه می شوند که واجد قطرات طبیعی نفت است و می توانند رنگ، شکل و بوی نفت را از نزدیک مشاهده و احساس کنند.

شبیه سازی سفر به سکوی نفتی

موزه نفت مالزی 11

اما اوج ابتکار موزه نفت پتروناس در شبیه سازی مجازی فضایی است که به معرفی فعالیت صنعتی روی سکوهای نفتی می پردازد. شرکت نفت پتروناس عمده فعالیت خود را در جنوب و جنوب شرق آسیا و دیگر نواحی به فعالیت روی حوزه های نفتی دریایی اختصاص داده است و از این منظر دارای سابقه معتبری است.

طراحان موزه برای شبیه سازی چگونگی کار روی سکوهای نفتی، فناوری را به خدمت گرفته اند. بازدید کنندگان پس از خروج از سالن اصلی موزه به قسمتی راهنمایی می شوند که باید برای بازدید از سکوی نفتی سوار هلیکوپتر شوند!

مو

دقیقاً همانگونه که کارکنان سکوی نفتی به محل کار خود می روند یک سیمیلیتور شبیه ساز حرکت هلیکوپتر، بازدیدکنندگان را به سکوی نفتی می رساند. شبیه ساز هلیکوپتر دارای صفحه نمایش بزرگی در قسمت جلویی است که با نمایش تصاویر سه بعدی از فرودگاه، دریا و شبیه سازی نزدیک شدن و فرود روی سکوی نفتی، همراه با تکان های مشابه هلیکوپتر واقعی، بازدید کنندگان را به محل موعود می رساند.


بعد از توقف نمادین هلیکوپتر، سرنشینان از درب سمت مقابل قسمتی که سوار شده اند پیاده می شوند و خود را در فضای طبیعی یک سکوی نفتی می بینند. فضای طراحی شده به عنوان سکوی نفتی واجد تمامی ادوات و تجهیزات یک سکوی واقعی است و بازدیدکنندگان با بالا رفتن از پله های سکو می توانند در کنار ماکت شبیه سازی شده حفاری و مانکن های حفار حضور داشته باشند.

زندگی در کنار نفت

موزه نفت مالزی 12

بازدیدکنندگان پس از مشاهده سکوی های نفتی از راهرو کوچکی به قسمت جانبی موزه که واجد ادوات و ابزارآلات صنعتی و بخش نمایشگاهی و بازی و سرگرمی ویژه کودکان و نوجوانان است راهنمایی می شوند. در پایان نیز واگن های مدور در شکل قطره های نفت، مجددا انتظارشان را می کشند تا آنان را به سوی درب خروج هدایت کنند.

مجسمه های استفاده شده در این قسمت، گویای خستگی و زحمات کسانی است که روی سکوهای نفتی و کیلومترها دورتر از خانه و خانواده به کار و تلاش می پردازند. در این بخش آشپزخانه یک سکوی نفتی نیز وجود دارد که آشپز آن در حال آماده کردن غذا برای کارگران است.